1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Radiografia comerţului online din România: o treime dintre români comandă pe internet. Unul din patru trăieşte la ţară

O treime dintre românii cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani şi-au cumpărat produse sau servicii online anul acesta. Majoritatea cumpără îmbrăcăminte şi încălţăminte, produse electrocasnice şi călătorii şi sunt din Bucureşti sau judeţele din Nord-Vestul ţării. În judeţele din Vest, comerţul online a pătruns cel mai puţin. Unul din patru trăieste în mediul rural.

13 dec, 2016 | ECONOMICA.net

Anul acesta, asemănător anului 2015, o treime dintre  bărbaţi şi femei (33,8% bărbaţii şi 33,4% femeile) au folosit internetul pentru a cumpăra diverse produse sau servicii, arată o analiză realizată de către Institutul Naţional de Statistică (INS). "Se poate sesiza faptul că ponderea persoanelor în vârstă de 16–74 ani care au apelat la serviciile magazinelor online pentru a comanda şi/sau cumpăra produse şi servicii (raportat la persoanele de 16-74 ani care au folosit vreodată internetul) a crescut în mod constant în ultimii ani, ajungând la 33,6% în anul 2016, în comparaţie cu anul anterior când a reprezentat doar 31,6%", se arată în raport.

Vestul, codaş la cumpărăturile pe internet

Pe regiuni de dezvoltare, există o discrepanţă destul de mare între regiunea Vest (judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara), unde doar 12% dintre cei ce folosesc internetul au făcut achiziţii online în ultimele 12 luni, şi Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest, unde ponderea celor care cumpără online este de 22,6%.

Comparativ cu anul 2015, cele mai mari creşteri ale ponderii utilizatorilor comerţului online s-au constatat în Sud-Est (+4,1 puncte procentuale) şi Centru (+2,8 puncte procentuale). La polul opus, scăderi procentuale s-au înregistrat în regiunile: Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia (-2,1 puncte procentuale fiecare).

Pe ansamblu, utilizatorii din localităţile urbane care au folosit internetul în ultimele 12 luni apelează la comerţul electronic într-o proporţie mai mare (20,9%), comparativ cu cei din localităţile rurale (12,7%). Dacă ne raportăm la totalul utilizatorilor de internet care au cumpărat online în ultimele 12 luni, utilizatorii din localităţile urbane deţin o pondere de 74,6%, comparativ cu cei din localităţile rurale (25,4%).

Hainele şi produsele electronice în topul vânzărilor online

"La nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, cei mai mulţi dintre utilizatori au achiziţionat îmbrăcăminte şi produse sportive, ponderea cea mai ridicată la nivel de regiune fiind înregistrată în regiunea Vest (87,1%)", se mai arată în studiu INS.

Potrivit sursei citate, urmează echipamentele electronice, achiziţionate de 23% dintre cei ce au cumpărat online în ultimele 12 luni, călătoriile (22%) şi cărţile (20%). În Bucureşti-Ilfov s-a raportat cea mai ridicată pondere în ceea ce priveşte aranjamentele de călătorie şi/sau cazarea (40,0%), dar şi la achiziţionarea biletelor pentru evenimente, manifestări, spectacole (30,8%), o posibilă justificare a acestor procente ridicate fiind dată de existenţa centrului cultural al Capitalei.

Mai puţin de un român din cinci a avut problemele cu comanda

Potrivit INS, 83% din totalul persoanelor de 16-74 ani care au folosit internetul în ultimele 12 luni nu au avut probleme la cumpărarea de bunuri sau servicii online. Printre cei 17% care au avut probleme, majoritatea s-au plâns de viteza de livrare mai lentă decât cea menționată pe site.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO