Radiografia comerţului online din România: o treime dintre români comandă pe internet. Unul din patru trăieşte la ţară

O treime dintre românii cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani şi-au cumpărat produse sau servicii online anul acesta. Majoritatea cumpără îmbrăcăminte şi încălţăminte, produse electrocasnice şi călătorii şi sunt din Bucureşti sau judeţele din Nord-Vestul ţării. În judeţele din Vest, comerţul online a pătruns cel mai puţin. Unul din patru trăieste în mediul rural.
Economica.net - lun, 12 dec. 2016, 22:05
Radiografia comerţului online din România: o treime dintre români comandă pe internet. Unul din patru trăieşte la ţară

Anul acesta, asemănător anului 2015, o treime dintre  bărbaţi şi femei (33,8% bărbaţii şi 33,4% femeile) au folosit internetul pentru a cumpăra diverse produse sau servicii, arată o analiză realizată de către Institutul Naţional de Statistică (INS). „Se poate sesiza faptul că ponderea persoanelor în vârstă de 16–74 ani care au apelat la serviciile magazinelor online pentru a comanda şi/sau cumpăra produse şi servicii (raportat la persoanele de 16-74 ani care au folosit vreodată internetul) a crescut în mod constant în ultimii ani, ajungând la 33,6% în anul 2016, în comparaţie cu anul anterior când a reprezentat doar 31,6%”, se arată în raport.

Vestul, codaş la cumpărăturile pe internet

Pe regiuni de dezvoltare, există o discrepanţă destul de mare între regiunea Vest (judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara), unde doar 12% dintre cei ce folosesc internetul au făcut achiziţii online în ultimele 12 luni, şi Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest, unde ponderea celor care cumpără online este de 22,6%.

Comparativ cu anul 2015, cele mai mari creşteri ale ponderii utilizatorilor comerţului online s-au constatat în Sud-Est (+4,1 puncte procentuale) şi Centru (+2,8 puncte procentuale). La polul opus, scăderi procentuale s-au înregistrat în regiunile: Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia (-2,1 puncte procentuale fiecare).

Pe ansamblu, utilizatorii din localităţile urbane care au folosit internetul în ultimele 12 luni apelează la comerţul electronic într-o proporţie mai mare (20,9%), comparativ cu cei din localităţile rurale (12,7%). Dacă ne raportăm la totalul utilizatorilor de internet care au cumpărat online în ultimele 12 luni, utilizatorii din localităţile urbane deţin o pondere de 74,6%, comparativ cu cei din localităţile rurale (25,4%).

Hainele şi produsele electronice în topul vânzărilor online

„La nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, cei mai mulţi dintre utilizatori au achiziţionat îmbrăcăminte şi produse sportive, ponderea cea mai ridicată la nivel de regiune fiind înregistrată în regiunea Vest (87,1%)”, se mai arată în studiu INS.

Potrivit sursei citate, urmează echipamentele electronice, achiziţionate de 23% dintre cei ce au cumpărat online în ultimele 12 luni, călătoriile (22%) şi cărţile (20%). În Bucureşti-Ilfov s-a raportat cea mai ridicată pondere în ceea ce priveşte aranjamentele de călătorie şi/sau cazarea (40,0%), dar şi la achiziţionarea biletelor pentru evenimente, manifestări, spectacole (30,8%), o posibilă justificare a acestor procente ridicate fiind dată de existenţa centrului cultural al Capitalei.

Mai puţin de un român din cinci a avut problemele cu comanda

Potrivit INS, 83% din totalul persoanelor de 16-74 ani care au folosit internetul în ultimele 12 luni nu au avut probleme la cumpărarea de bunuri sau servicii online. Printre cei 17% care au avut probleme, majoritatea s-au plâns de viteza de livrare mai lentă decât cea menționată pe site.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...