Pârcălabu: Aproximativ 100.000 de cereri de restituire a CASS au fost depuse la casele de pensii

Aproximativ 100.000 de pensionari au depus la Casele de pensii cereri de restituire a sumelor reţinute pentru asigurările sociale de sănătate, a declarat, vineri, preşedintele Casei de Pensii Publice, Doina Pârcălabu, precizând că nu ştie câţi dintre aceştia s-au adresat şi instanţei.
Economica.net - vin, 20 apr. 2012, 11:11
Pârcălabu: Aproximativ 100.000 de cereri de restituire a CASS au fost depuse la casele de pensii

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) a spus că pensionarii care doresc să îşi recupereze sumele reţinute pentru sistemul de asigurări de sănătate merg pe două căi, adresându-se caselor de pensii şi instanţei.

Potrivit preşedintelui CNPP la casele teritoriale de pensii au fost depuse până în prezent aproximativ 100.000 de astfel de cereri.

Doina Pârcălabu a mai spus că nu ştie câte astfel de cereri au fost înaintate instanţelor, dar a precizat că în astfel de cazuri nu este chemată în judecată de fiecare dată Casa de Pensii.

„Din ce ştim, nu este chemată Casa de Pensii în judecată de fiecare dată, iar numărul de cereri este nesemnificativ”, a spus Pârcălabu.

În cazul pensionarilor care se înghesuie la instanţe pentru a depune cereri de anulare a OUG 107/ 2010 în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, dar şi de restituire a sumelor reţinute până acum, preşedintele CNPP a spus că această situaţie este înregistrată doar în unele judeţe.

Pârcălabu a dat ca exemplu situaţia din judeţul Argeş, arătând că aglomerarea instanţelor este cauzată de faptul că acolo Curtea de Apel a soluţionat favorabil astfel de cazuri, spre deosebire de alte instanţe care au respins aceste cereri.

În ultima perioadă, peste 11.000 de persoane cu pensii de peste 740 de lei au depus plângeri la registratura Tribunalului Argeş, cerând anularea OUG 107/ 2010, în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, ei solicitând şi restituirea sumelor reţinute până acum.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5 la sută, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj – Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare a căii ferate, vor avea un rol pozitiv în creşterea siguranţei......
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre ...
Prezent la uzina Ford Otosan din Craiova pentru a lansa ediția din 2024 a programului Rabla, ministrul Mediului, Mircea ...
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia ...