Parcul de centrale nucleare din UE necesită o modernizare importantă în domeniul securităţii

Parcul de centrale nucleare din Uniunea Europeană (UE) necesită o modernizare importantă în vederea asigurării securităţii reactoarelor situate în zone locuite, însă Comisia Europeană (CE) nu va recomanda nicio închidere, relatează AFP.
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 14:40
Parcul de centrale nucleare din UE necesită o modernizare importantă în domeniul securităţii

Investiţiile necesare sunt evaluate la o sumă cuprinsă între 11 şi 25 de miliarde de euro, potrivit unui raport obţinut de AFP.

Comisarul însărcinat cu Energia, germanul Gunther Oettinger, va prezenta aceste concluzii joi, într-o conferinţă de presă, a anunţat marţi Pia Ahrenkilde Hansen, o purtătoare de cuvânt a CE.

Documentul de 25 de pagini nu cuprinde nicio informaţie nouă pentru Guvernele celor 14 ţări care produc energie nucleară, şi anume Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Textul recenzează probleme cu o incidenţă variabilă identificate de către autorităţile din domeniul securităţii naţionale în cursul unor teste de rezistenţă în cazul unei catastrofe naturale sau provocată de către om, ca de exemplu un accident aviatic care privează centrala şi reactoarele acesteia de orice aprovizionare cu energie electrică.

Evaluarea costurilor nu reprezintă, însă, o surpriză. Philippe Jamet, reprezentantul francez al Grupului autorităţilor de reglementare europene în domeniul siguranţei nucleare (ENSERG), care a efectuat testele, a apreciat la un nivel cuprins între 100 şi 200 de milioane de euro de centrală costurile investiţiilor în Franţa, care deţine 58 de reactoare.

Toate centralele nucleare din UE prezintă defecte provizorii de funcţionare. Dintre cele 11 puncte identificate ca defecte provizorii sau lipsuri, cele 19 centrale franceze prezintă nereguli într-un număr de cinci până la şapte puncte, în principal în privinţa protecţiei echipamentelor de salvare care urmează să fie utilizate în caz de cutremur sau inundaţie.

Însă toate sunt echipate cu un echipament de recombinare a hidrogenului care permite prevenirea unor explozii de hidrogen, echipament care le lipseşte celor zece centrale din Marea Britanie şi unui număr de cinci dintre cele şase centrale spaniole.

Cele 12 instalaţii germane sunt considerate deficitare în caz de accient grav, unele proceduri fiind considerate insuficiente.

Un număr de 134 de reactoare se află în serviciu, în prezent, în cele 68 de centrale nucleare din 14 ţări UE, iar 111 sunt situate în zone urbanizate unde trăiesc peste 100.000 de locuitori pe o rază de 15 kilometri.

Te-ar mai putea interesa și
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Euro a crescut la 4,93 lei, pe piaţa interbancară, la începutul acestei zile. După ora 8, moneda europeană a revenit la 4,9260 lei, dar a rămas peste maximul istoric....
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 ...
Numai circa 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la sistemul public de pensii fie ca să obţină pensie pentru limită ...
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față ...
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...