Parisul şi Berlinul pregătesc un „New Deal” împotriva şomajului în rândul tinerilor

Parisul şi Berlinul vor să prezinte la sfârşitul lunii un plan comun de luptă împotriva şomajului în rândul tinerilor, care afectează Europa, prin intermediul acordării unor credite întreprinderilor care îi recrutează, scrie ziarul german Rheinische Post în ediţia de luni, relatează AFP.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 20:14
Parisul şi Berlinul pregătesc un

Iniţiativa comună a miniştrilor francez al Muncii Michel Sapin şi german Ursula von der Leyen, intitulată „New Deal for Europe”, o referire la un „New Deal” din anii ’30 al preşedintelui american Franklin Delano Roosevelt, urmează să fie prezentată într-o conferinţă la Paris, pe 28 mai, organizată de investitorul filantrop germano-american Nicolas Berggruen, potrivit cotidianului.

Miniştrii Finanţelor Pierre Moscovici şi Wolfgang Schäuble „vor lua de asemenea parte”, scrie ziarul, care se sprijină pe „surse apropiate guvernelor şi organizatorilor conferinţei”.

Întrebaţi despre această iniţiativă în cadrul conferinţei obişnuite guvernamentale de presă, luni, la Berlin, purtătorii de cuvânt ai ministerelor germane ale Muncii şi Finanţelor au confirmat fiecare în parte prezenţa la această conferinţă, la Paris, a miniştrilor, respectiv Ursula von der Leyen şi Wolfgang Schäuble, alături de omologii lor francezi.

„Va fi o întâlnire în care miniştrii Finanţelor şi Muncii vor fi împreună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Finanţelor, Martin Kotthaus.

„Desigur, există o coordonare strânsă între doamna von der Leyen şi domnul Sapin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, precizând că în cadrul conferinţei va fi abordată problema modului de motivare a întreprinderilor pentru ca acestea să angajeze tineri, şi anume ajutându-le să obţină acces la creditare.

Cei doi purtători de cuvânt germani nu au oferit vreun detaliu suplimentar despre iniţiativa evocată în Rheinische Post.

Planul, la care subscriu „întrepinderi majore”, potrivit ziarului, prevede ca Banca Europeană de Investiţii (BEI) să acorde credite „în valoare de câteva miliarde” firmelor care se vor angaja să recruteze sau să formeze tineri.

Uniunea Europeană (UE) a ajuns deja la un acord pentru alocarea sumei de şase miliarde de euro, până în 2020, luptei împotriva şomajului în rândul tinerilor, un flagel care afectează, spre exemplu, unul din doi tineri în Spania. Acest „New Deal” va avea un „efect de pârghie” asupra acestei sume, scrie Rheinische Post. Ea va servi ca garanţie pe lângă BEI, care va putea, astfel, să multiplice până la zece ori, adică 60 de miliarde de euro, suma împrumutată întreprinderilor implicate.

Preşedinţia BEI este deţinută de către un german, fostul secretar de stat Werner Hoyer.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...