Parisul va începe negocieri cu Bucureştiul în chestiunea romilor din Franţa

Premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat sâmbătă decizia Parisului de a negocia cu guvernele României şi Bulgariei pe tema romilor şi că va solicita "în zilele următoare" o reuniune a Consiliul European în vederea unei soluţionări "la scară europeană" a problemei etnicilor romi, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 26 aug. 2012, 15:54
Parisul va începe negocieri cu Bucureştiul în chestiunea romilor din Franţa

„Am decis, iar cel care va face acest lucru este (ministrul pentru Afaceri Europene) Bernard Cazeneuve, negocieri cu guvernele român şi bulgar, pentru că cetăţenii lor sunt cei care sunt vizaţi”, a declarat premierul, răspunzând unor întrebări din partea unor tineri socialişti în cursul Şcolii de Vară a Partidului Socialist (PS) din La Rochelle, în vestul Franţei.

„Vrem ca această problemă să fie tratată la scara Europei şi vom cere în zilele următoare o reuniune a Consiliului European”, la care vor participa miniştrii vizaţi şi care „va viza această problemă”, a anunţat Ayrault.

În legătură cu acest subiect, premierul a dat asigurări că nu vrea să „îşi ascundă capul în nisip”.

Ayrault a prezidat deja, miercuri, o reuniune interministerială asupra acestui subiect, după desfiinţarea pe timpul verii a unor tabere ilegale de romi, care a suscitat critici din partea unor asociaţii şi anumitor membri din aripa stângă a PS.

Guvernul francez a decis în cadrul acestei reuniuni o flexibilizare a condiţiilor de angajare a românilor şi bulgarilor, în principal de etnie romă.

Logica „fermităţii” Guvernului socialist în privinţa desfiinţării taberelor ilegale, dar şi expulzările efectuate de către ministrul de Interne Manuel Valls au suscitat atât o nemulţumire în cadrul stângii franceze, cât şi punerea sub supraveghere a Franţei de către Comisia Europeană (CE).

Miercuri, CE şi-a exprimat satisfacţia faţă de „starea de spirit foarte constructivă a Guvernului francez în căutarea unor soluţii adecvate, dar şi faţă de voinţa de a coopera cu Comisia şi celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE)”, a anunţat purtătorul de cuvânt Olivier Bailly într-un comuncat.

De asemenea, comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding a subliniat anterior că aşteaptă din partea Parisului „măsuri concrete şi finanţări precise” destinate ameliorării situaţiei romilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală a fost prelungită pentru localitățile ilfovene Chiajna, Cornetu şi Dragomireşti-Vale
Carantina zonală a fost prelungită pentru localitățile ilfovene Chiajna, Cornetu şi Dragomireşti-Vale
Măsura de carantină zonală se prelungeşte cu 14 zile pentru Chiajna şi cu 7 zile pentru localităţile Cornetu şi Dragomireşti-Vale, începând de marţi, ora 22.00, potrivit unor comunicate......
APIA a început să acorde subvențiile pentru porcine și păsări
APIA a început să acorde subvențiile pentru porcine și păsări
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura ...
Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa, după apariția unor cazuri de tromboze în SUA. UE cere explicaţii
Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa, după apariția unor cazuri de tromboze în SUA. ...
Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunţat marţi că a luat decizia să amâne începerea distribuirii vaccinului ...
Franța a supendat toate zborurile din și spre Brazilia
Franța a supendat toate zborurile din și spre Brazilia
Franţa a decis să suspende până la noi ordine toate zborurile între Brazilia şi Franţa din cauza îngrijorărilor ...