Parlamentari britanici acuză SUA că atacă City-ul londonez prin ancheta împotriva Standard Chartered

Mai mulţi parlamentari britanici au acuzat autorităţile de reglementare din SUA că duc o campanie împotriva City, centrul financiar londonez, şi au sugerat că anchetarea băncii britanice Standard Chartered vizează slăbirea rivalului Wall Street, scrie Financial Times.
Economica.net - mie, 08 aug. 2012, 16:41
Parlamentari britanici acuză SUA că atacă City-ul londonez prin ancheta împotriva Standard Chartered

John Mann, membru al Partidului Laburist şi al comisiei pentru verificarea Trezoreriei, a declarat că a detectat „o direcţie antibritanică tot mai puternică a autorităţilor de reglementare şi politicienilor din SUA”, care s-ar putea să fi fost influenţaţi de dorinţa de a împinge o parte din afacerile din City pe Wall Street.

„Este o încercare reală a autorităţilor SUA de a prelua controlul, iar mizele sunt foarte ridicate”, a spus el.

Primarul conservator al Londrei, Boris Johnson, a avertizat că pretextul unei campanii împotriva neregulilor nu trebuie folosit pentru a justifica protecţionismul.

„Trebuie să fim foarte atenţi ca dorinţa de a elimina încălcarea regulilor să nu devină scuză pentru protecţionism şi un atac cointeresat asupra statutului Londrei de centru financiar de frunte la nivel global”, a spus el.

Îngrijorarea este în creştere în rândul parlamentarilor britanici referitor la numărul mare de ştiri negative în presa intrnaţională privind implicarea Barclays în scandalul Libor, spălarea de bani de la HSBC, iar acum Standard Chartered.

Pat McFadden, un alt parlamentar laburist membru în comisia Trezoreriei, a declarat că toate băncile trebuie să respecte regulile.

„Trebuie însă să fim atenţi, după toate informaţile recente, să nu ne gândim la Londra ca la Vestul Sălbatic, iar la New York ca la un fel de nirvana financiară perfectă. Aşa ceva nu ar fi corect”, a spus el.

Banca Standard Chartered a fost susţinută şi de alţi parlamentari britanici, nemulţumiţi de modul în care au acţionat autorităţile de reglementare din SUA.

Chiar şi guvernatorul Băncii Angliei, Sir Mervyn King, a pus sub semnul întrebării abordarea autorităţii de reglementare americane, care au acuzat Standard Chartered că a încălcat legile SUA prin tranzacţii de 250 de miliarde de dolari legate de Iran.

King, vorbind la prezentarea unor date macroeconomice trimestriale pentru Marea Britanie, a părut a critica Departamentul pentru Servicii Financiare din New York pentru dezvăluirea, luni, a unei anchete la care lucrează şi alte autorităţi de reglementare.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...