Parlamentul a revocat-o pe Renate Weber din funcția de Avocatul Poporului

Deputaţii şi senatorii au votat, miercuri, proiectul de hotărâre privind revocarea Renatei Weber de la conducerea instituţiei Avocatul Poporului.
AGERPRES - mie, 16 iun. 2021, 17:06
Parlamentul a revocat-o pe Renate Weber din funcția de Avocatul Poporului

S-au înregistrat 247 de voturi „pentru”, 32 ‘împotrivă’, iar un parlamentar nu a votat.

Revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului a fost făcută în conformitate cu procedurile constituţionale, urmând ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să fie numită o nouă persoană în această poziţie, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

„Astăzi, în baza raportului întocmit de Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi are un raport al Comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituţiei şi legislaţiei care au stat la baza revocării”, a declarat Orban la finalul şedinţei Camerelor reunite ale Parlamentului.

El a adăugat că săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, „o procedură care este prevăzută în Constituţie, în lege, în regulamentele comune”.

„Vom derula această procedură astfel încât, până la finalul sesiunii parlamentare, să reuşim în cadrul unei şedinţe comune a celor două Camere ale Parlamentului numirea unui Avocat al Poporului. (…) Când vom lua decizia, o vom face publică. (…) Nu este nicio încălcare a statului de drept”, a adăugat Orban.

PSD va contesta revocarea la Curtea Constituțională

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut miercuri că nu există niciun element care să justifice revocarea Avocatului Poporului şi a precizat că social-democraţii vor ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului în cazul Renatei Weber.

„Pe procedură, nu există niciun fel de element care să justifice revocarea Avocatului Poporului. Prin urmare, vom ataca la Curtea Constituţională acest vot dat în plenul Camerelor reunite. Singurul motiv pentru care coaliţia majoritară doreşte şi se grăbeşte să revoce Avocatul Poporului este unul foarte simplu. De la începutul acestei guvernări, v-aţi luat la trântă cu toată lumea – cu pensionarii, cu doctorii, cu profesorii, cu agricultorii, mai nou cu copiii şi zilele acestea urmează să daţi o ordonanţă de urgenţă de anulare a majorării alocaţiilor. Practic, vă luaţi la trântă cu poporul şi vreţi să nu mai aibă niciun fel de apărător”, a spus Simonis în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Dezbaterile privind revocarea

În timpul dezbaterilor, deputatul PNL Ioan Cupşa a susţinut că Avocatul Poporului, Renate Weber, a încălcat grav legea şi Constituţia, menţionând că aceasta nu şi-a îndeplinit mai multe obligaţii legale.

„Vă cer să nu uităm că Avocatul este al poporului, nu al celor care îl numesc. Actualul Avocat al Poporului a încălcat prevederile Legii 35 din 1997, nu şi-a îndeplinit mai multe din obligaţiile legale care erau reglementare prin această lege. A încălcat, astfel, prevederile constituţionale, mai precis articolul 59, alineatul 1 din Constituţie”, a declarat deputatul Ioan Cupşa, menţionând că Avocatul Poporului ar trebui să-şi desfăşoare activitatea în limitele legii.

El le-a cerut parlamentarilor să voteze pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, menţionând că a încălcat cu bună ştiinţă Convenţia împotriva torturii.

Deputatul USR Andrei Lupu a acuzat-o pe Renate Weber că „nu a ştiut decât să-i servească pe cei care au numit-o”, deşi a demonstrat de-a lungul carierei sale că este un om competent.

Citește și: https://www.economica.net/avocatul-poporului-contesta-respingerea-rapoartelor-sale-de-activitate-de-catre-parlament-institutia-sustine-ca-au-fost-incalcata-constitutia_516972.html

„M-aş fi bucurat să o vedem pe doamna Weber astăzi dispusă să ne asculte, dar sunt sigur că de undeva ne priveşte foarte îngrijorată de funcţia ei. (…) Stimată doamnă Weber, încep prin a vă spune că sunt absolut convins că sunteţi un om competent şi care aţi demonstrat de-a lungul carierei şi a atribuţiilor pe care le-aţi avut că ştiţi să vă exercitaţi funcţia. În schimb, în ultima perioadă, aţi demonstrat o altă problemă majoră, şi anume că funcţia aţi ştiut să v-o exercitaţi în mod egoist, în interes propriu, în interesul celor care v-au numit în funcţia pe care aţi ocupat-o vremelnic. Dincolo de faptul că aţi avut diferite iniţiative, probabil că ceea ce este cel mai important este că n-aţi ştiut decât să îi serviţi pe cei care v-au numit”, a afirmat deputatul USR.

Pe de altă parte, senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că Avocatul Poporului nu are nicio vină în cazul Caracal, caz invocat de parlamentarii Puterii, iar revocarea Renatei Weber este o decizie care vine contra interesului poporului.

„Revocarea Avocatului Poporului este o decizie care vine contra interesului poporului. Am văzut raportul Comisiilor juridice, uitaţi-vă puţin pe sesizare, sunt cel puţin trei lucruri care sunt de-a dreptul halucinante. În primul rând, este invocat incidentul de la Caracal (…). Nu Avocatul Poporului are o vină acolo şi această vină, dacă există undeva, ar trebui căutată pornind de la textul Constituţiei. Cred că autorii sesizării şi autori raportului Comisiilor juridice, pe care nu îi acuz de ignoranţă, dar vă rog să nu fiţi părtaşi la ilegalitate, confundă textele din Constituţie. Articolul 58 – Avocatul Poporului, mandat de 5 ani pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice. Suntem la capitolul drepturile şi libertăţile fundamentale. Această instituţie nu face parte din structura de stat, este chemată să apere drepturile şi libertăţile fundamentale”, a spus Cazanciuc în plenul reunit al Parlamentului.

Citește și: https://www.economica.net/parlamentul-a-respins-rapoartele-de-activitate-pe-ultimii-trei-ani-ale-avocatului-poporului_516966.html

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a declarat că revocarea Avocatul Poporului reprezintă o „execuţie cu public” şi o operaţiune „de subjugare” a acestei instituţii de către factorul politic.

„Asistăm astăzi la execuţia cu public a Avocatului Poporului şi la o operaţiune concertată de subjugare a acestei instituţii de către factorul politic. Nu cred că poate să ne bănuiască cineva pe noi, AUR, de simpatii faţă de doamna Renate Weber, care altminteri s-a dovedit o campioană a corectitudinii politice ca flagel social şi politic, de-a lungul întregii cariere a domniei sale. Însă păcatul grav pe care l-a săvârşit doamna Weber este că nu v-a cântat în strună, că a îndrăznit să se opună măsurilor stupide, greşite, aberante pe care le-aţi luat pe timpul pandemiei şi să apere poporul român. Din acest motiv, dumneavoastră vreţi astăzi să îi luaţi capul. Nu sunteţi însă în stare nici măcar să mimaţi democraţia”, a afirmat Târziu în plenul reunit.

Senatorul Diana Şoşoacă a afirmat că Avocatul Poporului a fost singura instituţie din România care „a ţinut partea poporului român”.

Te-ar mai putea interesa și
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără măsuri de susţinere a consumului, România riscă să îşi piardă cel mai......
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre ...
Prezent la uzina Ford Otosan din Craiova pentru a lansa ediția din 2024 a programului Rabla, ministrul Mediului, Mircea ...