Parlamentul britanic își închide contul de TikTok din cauza legăturilor dintre companie și regimul de la Beijing

Contul de TikTok al Parlamentului britanic a fost închis după ce parlamentarii şi-au exprimat îngrijorarea asupra legăturilor cu regimul comunist chinez ale firmei de social media, relatează miercuri DPA, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 03 aug. 2022, 19:17
Parlamentul britanic își închide contul de TikTok din cauza legăturilor dintre companie și regimul de la Beijing

Utilizarea aplicaţiei populare, deţinută de o firmă-mamă chineză, a fost o încercare de a implica tinerii în activitatea Parlamentului.

Dar relaţia dintre Palatul Westminster şi Beijing a devenit puternic tensionată după ce şapte parlamentari au fost sancţionaţi de către statul chinez.

Un purtător de cuvânt al Parlamentului Regatului Unit a declarat: „Pe baza feedback-ului deputaţilor, închidem contul pilot TikTok Parlamentul Regatului Unit mai devreme decât am planificat”.

„Contul a fost o iniţiativă pilot în timp ce am testat platforma ca un mod de a ajunge la un public mai tânăr cu conţinut relevant despre Parlament”, a adăugat el.

Contul a fost blocat şi conţinutul său a fost şters.

Urmăritorii contului sunt întâmpinaţi cu o actualizare ce spune: „Acest cont este acum închis. Ne găsiţi pe www.parliament.uk”.

Firma-mamă a lui TikTok, ByteDance, are sediul în China şi parlamentarii şi-au exprimat îngrijorări legate de trimiterea datelor utilizatorilor către regimul comunist de la Beijing.

Într-o scrisoare către speaker-ii Camerelor Comunelor şi Lorzilor, examinată de website-ul Politico, un grup de parlamentari care au fost sancţionaţi de guvernul de la Beijing pentru că au vorbit despre încălcări ale drepturilor omului s-au plâns în legătură cu contul de TikTok.

„Perspectiva ca guvernul lui Xi Jinping să aibă acces la datele personale de pe telefoanele copiilor noştri ar trebui să fie un motiv de îngrijorare majoră”, se spune în scrisoare.

Theo Bertram, vicepreşedintele aplicaţiei pentru relaţii guvernamentale şi politică publică în Europa, le-a declarat parlamentarilor în iulie că „nu ni s-a cerut niciodată să furnizăm guvernului chinez date despre utilizatorii TikTok, şi nici dacă ne-ar fi cerut” nu am fi făcut-o.

TikTok nu operează în China, iar datele aplicaţiei sunt stocate în SUA şi Singapore.

Firma s-a oferit să se întâlnească cu orice parlamentar ce doreşte să afle mai multe despre modul în care sunt tratate datele utilizatorilor. Fostul lider conservator Sir Iain Duncan Smith a salutat decizia de a închide contul de TikTok, care a urmat presiunii exercitate de Alianţa Interparlamentară asupra Chinei.

El a declarat agenţiei de presă PA: „Suntem încântaţi că Parlamentul, imediat ce i s-a spus, a înţeles că există o problemă şi l-au închis”.

„Este important ca (şi) alţii să se uite la acest lucru acum şi trebuie să începem să le spunem oamenilor să nu folosească TikTok”.

O purtătoare de cuvânt a TikTok a declarat: „Deşi este dezamăgitor că Parlamentul nu va mai putea intra în legătură cu milioanele de oameni care folosesc TikTok în Marea Britanie, reiterăm oferta de a-i asigura pe acei membri ai Parlamentului care au exprimat îngrijorări şi să clarificăm eventualele inexactităţi cu privire la platforma noastră”.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...