Parlamentul de la Roma aprobă măsurile guvernului Letta în vederea relansării economiei italiene

Economica.net
09 08. 2013
italia_5768978_31446400_64410000_35390300

Decretul de lege al executivului Letta, numit „Fare” (A face), a fost aprobat de Camera Deputaţilor, cu 319 voturi pentru, 110 contra şi două abţineri, după ce fusese ratificat, acum două zile, de Senat. Decretul „Fare” devine în acest mod lege a statului italian.

Decretul este compus dintr-un set de peste 100 de măsuri, care au scopul de a relansa economia Italiei. Printre acestea, numeroase măsuri se referă la un raport mai „agil” al cetăţenilor italieni cu fiscul. De asemenea, au fost destinate peste cinci miliarde de euro pentru ca întreprinderile mici şi mijlocii să poată face investiţii, a fost întărit „fondul de garanţie” pentru a facilita accesul întreprinderilor la credite bancare, au fost aprobate norme în materie de justiţie civilă, care vor permite în următorii cinci ani rezolvarea a peste 1,2 milioane de procese, au fost destinate fonduri în valoare de peste 150 de milioane de euro pentru restructurarea edificiilor şcolilor din Italia, universităţile vor putea angaja în următorii trei ani 1.500 de profesori şi 1.500 de cercetători, au fost alocate fonduri suplimentare pentru burse de studiu acordate studenţilor şi au mai fost aprobate fonduri în sprijinul sectorului nautic, indică vineri principalele publicaţii din Peninsulă.

De asemenea, trei miliarde de euro vor fi alocate pentru a construi noi infrastructuri, lucru care va duce la crearea de peste 30.000 de noi locuri de muncă.

Premierul Enrico Letta a declarat, într-o conferinţă de presă la sediul guvernului, Palatul Chigi, la care a participat şi ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni, că este convins că Italia va reuşi să îşi relanseze economia, în ciuda dificultăţilor create de criza economică.

„Există numeroase semnale pozitive de creştere, în ciuda climatului social, care este tensionat”, a mai afirmat Enrico Letta /secretar adjunct al Partidului Democrat, de centru-stânga/, care a adăugat că, pentru „a nu fi anemice”, aceste măsuri economice „trebuie să fie legate de alte iniţiative în vederea creării de noi locuri de muncă”. Şeful guvernului de la Roma a mai declarat că realizarea acestor măsuri economice „este strâns legată de stabilitatea politică” din ţară.

Împotriva acestor măsuri economice au votat principalele partide aflate în opoziţie, Liga Nordului /de dreapta/, Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Fratelli d’Italia /de extremă dreaptă/, ai căror reprezentanţi au afirmat la parlament că „executivul Letta ar trebui să îşi dea demisia”, deoarece „credibilitatea sa este egală cu zero”.

Partidul populist de dreapta Liga Nordului mai susţine că aceste măsuri nu vor putea stăvili criza economică din Italia, deoarece „nu conţin reformele structurale de care ţara ar avea nevoie”.