Parlamentul European acordă BCE puterea de a superviza băncile din zona euro

Economica.net
12 09. 2013
bce_euro_90477900_03267800_65811200

Parlamentul European şi preşedinţia irlandeză a Uniunii Europene s-au pus deja de acord, la mijlocul lunii martie, asupra liniilor principale din acest dosar însă eurodeputaţii erau cei care aveau ultimul cuvânt.

Cu 556 de voturi pentru şi 54 contra, eurodeputaţii au aprobat joi crearea unui mecanism unic de supervizare bancară. Această etapă a durat mai mult timp decât se preconiza iar votul, programat iniţial pentru ziua de marţi, a fost amânat cu două zile în condiţiile în care Parlamentul a cerut dreptul de a urmări activităţile viitorului supervizor bancar.

Pentru a obţine aprobarea Parlamentului au avut loc negocieri între preşedinţii Parlamentului European şi Băncii Central Europene, Martin Schulz şi Mario Draghi. Potrivit termenilor acordului, BCE va trebui să prezinte Parlamentului cele mai importante informaţii din procesul verbal al autorităţii de supervizare. De asemenea, nominalizarea primilor doi oficiali ai acestei autorităţii va trebui aprobată de eurodeputaţi.

Martin Schulz a salutat ‘un acord inedit în Uniunea Europeană’. La rândul său, comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a estimat că acesta este ‘cel mai important vot pentru Europa de la crearea euro’, subliniind că crearea unui bancare va permite restabilirea încrederii în moneda unică.

Banca Central Europeană ar urma să devină singurul organism de supervizare bancară începând din a doua jumătate a lui 2014. Următorul pas în crearea uniunii bancare este înfiinţarea unei autorităţi care să se ocupe de băncile cu probleme şi un sistem de garantare a depozitelor bancare. Michel Barnier a recunoscut că există divergenţe între statele membre dar a pledat pentru ca negocierile să se finalizeze înainte de sfârşitul anului şi cel mai târziu în luna martie a anului următor.