Parlamentul European adoptă bugetul pentru 2012 şi 2013

Parlamentul European (PE) a dat undă verde miercuri, la Strasbourg, proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2013, cu condiţia ca statele membre să se angajeze să garanteze plata arieratelor pe anul 2012.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 16:33
Parlamentul European adoptă bugetul pentru 2012 şi 2013

Principalele componente ale pachetului bugetar adoptat oficial de PE sunt cele şase miliarde de euro pentru plata facturilor din 2012, prioritate pentru creşterea economică şi locuri de muncă în bugetul pe anul viitor şi o strategie pentru evitarea deficitelor de plată în 2013.

„Girul de astăzi este un semnal politic important al determinării PE de a se asigura că UE dispune de toate resursele necesare pentru punerea în aplicare a politicilor sale în mod corespunzător. Suma de 6 miliarde de euro pe care am aprobat-o pentru a acoperi parţial plăţile pentru 2012, precum şi angajamentele din bugetul pe 2013, va garanta investiţiile în creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, la fel ca şi fondurile suplimentare pe care Consiliul le va furniza în 2013 acolo unde va fi nevoie”, a declarat eurodeputatul Giovanni la Via, membru al grupului PPE, care a condus dezbaterile pe bugetul 2013 din Parlamentul European.

Pachetul aprobat oficial de Parlament include un buget pentru 2013 în valoare de 132,8 miliarde de euro în plăţi şi de 150,9 miliarde în angajamente. Bugetul actual se ridică la 0,99% din venitul naţional brut (VNB) al UE în plăţi şi 1,13% din VNB al UE în angajamente. Acesta este mai redus decât bugetul UE pe 2012, pentru care procentele sunt 1,05% şi, respectiv, 1,15%.

Bugetul rectificativ pentru anul 2012 a fost adoptat cu 514 voturi pentru, 68 împotrivă şi 82 de abţineri. Bugetul pentru anul 2013 a fost votat cu 498 de voturi pentru, 162 împotrivă şi 12 abţineri.

Preşedintele PE, Martin Schulz, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului UE, Demetris Christofias, au semnat trei declaraţii împreună, cu promisiunea de a suplimenta bugetul în cursul anului 2013, într-un timp cât mai scurt, dacă acest lucru se dovedeşte necesar pentru plata facturilor restante din 2012 sau pentru a acoperi diferenţa dintre nivelul adoptat de plăţi şi nevoile estimate. Chiar înainte de vot, comisarul european pentru buget şi programare financiară, Janusz Lewandowski, şi ministrul cipriot al afacerilor europene, Andreas Mavroyannis, au confirmat încă o dată acest angajament.

În urma solicitărilor deputaţilor europeni, sumele destinate competitivităţii sunt majorate, în total, cu 4,8% faţă de nivelul angajamentelor din 2012, în special pentru programul-cadru 7 privind cercetarea (până la 6,4%), pentru reţelele transeuropene (o creştere de 6,3%) şi pentru programul-cadru privind competitivitatea şi inovarea (+9,6%). Bugetul afacerilor externe este, de asemenea, mai mare cu 1,9% în angajamente decât în 2012, dintre care cele mai multe sunt alocate pentru sprijinul teritoriilor palestiniene.

Statele membre UE au reuşit să cadă de acord pentru plata a doar 6 miliarde de euro din cele 9 miliarde de euro necesare pentru facturile restante care trebuie să fie achitate înainte de sfârşitul acestui an. Pentru a se asigura că restul facturilor vor fi plătite cât mai curând posibil, cele trei instituţii promit să adopte un buget rectificativ, cu scopul unic de a acoperi creanţele suspendate în 2012 la începutul anului 2013.

Ca şi în bugetele de anul trecut, suma convenită pentru plăţi se încadrează la limită în suma estimată a fi necesară de către CE. Întrucât banii programaţi pentru 2013 nu vor fi, probabil, suficienţi, cele trei instituţii s-au angajat să monitorizeze activ utilizarea fondurilor în timpul anului şi, eventual, să adopte, la propunerea CE, un buget rectificativ pentru a satisface deficitul anticipat.

Acordul pentru bugetul rectificativ pe 2012 face acum posibilă mobilizarea în mod oficial a ajutorului financiar din cadrul Fondului european pentru ajustare la globalizare (FEAG) pentru şomeri din şapte ţări, respectiv România, Spania, Finlanda, Danemarca, Italia, Suedia şi Austria. Până la stabilirea acordului de rectificare bugetară pentru 2012, aceste fonduri au fost blocate din cauza lipsei de bani.

Consiliul UE a aprobat oficial la 6 decembrie pachetul bugetar votat de Parlamentul European.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...