Parlamentul European condamnă ferm legea anti-LGBTIQ adoptată de Ungaria

Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluţie care descrie legislaţia anti-LGBTIQ din Ungaria ca încălcând în mod clar drepturile fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE, în tratate şi în legislaţia UE privind piaţa internă, informează un comunicat al PE, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 08 iul. 2021, 20:20
Parlamentul European condamnă ferm legea anti-LGBTIQ adoptată de Ungaria

Legea a fost descrisă de textul rezoluţiei drept „un alt atac la adresa democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale”. Rezoluţia a fost adoptată cu 459 de voturi ‘pentru’, 147 ‘împotrivă’ şi 58 de abţineri,

PE subliniază că acesta nu este un incident izolat, ci „mai degrabă constituie un alt exemplu intenţionat şi premeditat de dezmembrare treptată a drepturilor fundamentale în Ungaria”, unde fobia faţă de persoanele LGBTIQ sponsorizată de stat şi campaniile de dezinformare au devenit instrumente de cenzură politică.

Aceste încălcări ale drepturilor omului fac parte dintr-o agendă politică mai amplă de combatere a democraţiei şi a statului de drept, inclusiv a libertăţii mass-mediei, şi ar trebui considerate o încălcare sistematică a valorilor UE, consideră eurodeputaţii.

Manifestările recente ale acestei atitudini includ modificarea Constituţiei ţării pentru a declara că „mama este o femeie, iar tatăl un bărbat”, precum şi interzicerea de facto a recunoaşterii juridice a genului pentru persoanele transgen şi intersexuale. În acest context, se notează în comunicatul PE, eurodeputaţii îşi afirmă angajamentul ferm de a apăra drepturile copiilor, declarând că toleranţa, acceptarea şi diversitatea ar trebui să servească drept principii directoare pentru a asigura respectarea intereselor copilului.

Eurodeputaţii solicită Comisiei Europene să iniţieze o procedură accelerată de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi să utilizeze toate instrumentele din cadrul Curţii de Justiţie a UE, cum ar fi măsurile provizorii şi penalităţile pentru neconformitate, dacă este necesar.

Ei cer, de asemenea, statelor membre să sesizeze CJUE în cazul în care Comisia nu acţionează şi să lanseze o cerere interstatală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În plus, PE atrage atenţia asupra unei serii de probleme din Ungaria, unde Regulamentul privind statul de drept ar trebui să fie declanşat imediat pentru a proteja bugetul UE şi îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la faptul că este posibil ca Planul de redresare şi rezilienţă al Ungariei să nu fie conform cu dreptul UE.

PE solicită, de asemenea, Consiliului UE şi Comisiei Europene să deblocheze Directiva privind combaterea discriminării şi să dea curs iniţiativei sale privind instituirea unui mecanism permanent al UE pentru democraţie, statul de drept şi drepturile fundamentale.

Alarmaţi de faptul că legislaţia maghiară seamănă cu „legea privind propaganda LGBT” din 2013 din Rusia, eurodeputaţii solicită Comisiei Europene să investigheze în profunzime finanţarea campaniilor anti-LGBTIQ în Europa, se mai precizează în comunicatul PE.

La 15 iunie 2021, Parlamentul Ungariei a votat aproape în unanimitate, cu 157 de voturi la 1, în favoarea unor norme care, sub pretextul combaterii pedofiliei, restrâng libertatea de exprimare şi drepturile copiilor prin interzicerea prezenţei conţinutului LGBTIQ în materialele educaţionale sau în emisiunile TV pentru persoanele cu vârsta sub 18 de ani. Noua lege a intrat în vigoare joi.

Orban anunță că nu va ceda

Premierul ungar Viktor Orban a promis joi că eforturile instituţiilor UE şi ale unor politicieni europeni de a-l determina să renunţe la legea care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli vor fi zadarnice, potrivit agenţiilor Reuters şi MTI.

”Parlamentul European şi Comisia Europeană vor ca noi să lăsăm activiştii şi organizaţiile LGBTQ în şcoli şi grădiniţe. Dar Ungaria nu doreşte acest lucru”, a scris Viktor Orban într-un mesaj pe Facebook, în ziua în care în această ţară intră în vigoare legea care interzice folosirea în şcoli a materialelor care promovează homosexualitatea şi schimbarea de gen, precum şi a conţinuturilor pornografice.

Aceasta este o chestiune de suveranitate naţională, iar ”birocraţii de la Bruxelles nu au nicio treabă aici, orice ar face nu vom lăsa activiştii LGBTQ printre copiii noştri”, a promis premierul ungar.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat miercuri Budapesta cu o nouă procedură de infringement dacă nu ”corectează” respectiva lege. ”Această lege este nefastă, este abjectă (…), profund contrară valorilor fundamentale ale UE: protejarea minorităţilor, apărarea drepturilor omului, valori ancorate în tratatele noastre”, a indicat şefa executivului comunitar.

Într-o acţiune de protest împotriva acestei legi, ONG-urile Amnesty International şi Hatter Society au ridicat joi un imens balon în formă de inimă în culorile curcubeului deasupra clădirii parlamentului de la Budapesta.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...