Parlamentul European denunţă utilizarea „excesivă” a forţei. Turcia respinge vehement criticile

Economica.net
13 06. 2013
aptopix-turkey-protes_horo-635x357_96186400

Într-o rezoluţie, eurodeputaţii exprimă „îngrijorarea profundă” în legătură cu „violenţele excesive” şi cu „intervenţia brutală a poliţiei” împotriva manifestaţiilor „paşnice şi legitime”.

Parlamentul European avertizează Guvernul de la Ankara să nu adopte „măsuri severe împotriva manifestanţilor paşnici”, îndemnându-l pe premierul Erdogan să aibă o atitudine de reconciliere pentru „evitarea agravării situaţiei”.

Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi peste 2.000 de răniţi.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. În urmă cu două săptămâni, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Turcia respinge vehement criticile PE

Ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu, consideră „inacceptabilă” rezoluţia Parlamentului European care critică utilizarea „excesivă” a forţei de către poliţia turcă.

„Această atitudine este inacceptabilă”, a declarat Davutoglu, afirmând că Turcia este „o democraţie de primă clasă”.

„Rezoluţia Parlamentului European va fi respinsă imediat”, a subliniat ministrul turc.

„Cu ce tupeu îndrăzniţi să adoptaţi o astfel de decizie? Eu nu o recunosc”, a spus premierul Recep Tayyip Erdogan.