Parlamentul macedonean diminuează salariile aleşilor opoziţiei

Economica.net
04 01. 2013
skopje_macedonia_70520000

Principalul partid de opoziţie, SDSM, care dispune de 29 parlamentari din totalul de 123, refuză să participe la lucrările Adunării, de la adoptarea bugetului pentru 2013, la 24 decemrbie, în cadrul unei şedinţe marcate de incidente atât în interiorul, cât şi în afara Parlamentului, în care au fost rănite 17 persoane, inclusiv 11 poliţişti şi doi deputaţi.

„Aleşii care boicotează lucrările Parlamentului vor primi o treime din salariu pe timpul absenţei”, se arată într-o decizie adoptată de majoritatea conservatoare.

Salariul unui parlamentar macedonean este de aproximativ 1.000 de euro. Această sumă este de trei ori mai mare decât salariul mediu din această fostă republică iugoslavă, în care şomajul afectează 31% dintre cei două milioane de locuitori.

Opoziţia a anunţat joi că „diminuarea salariilor este un preţ mic de plătit în lupta pentru democraţie şi libertate”.

În cadrul unei manifestaţii, sâmbătă, opoziţia a reclamat demisia Guvernului, acuzându-l că este responsabil de criza economică gravă care afectează ţara.

Economia macedoneană a stagnat în 2012, potrivit unei estimări a Băncii Mondiale (BM), care preconizează totuşi o creştere economică de 1% în 2013.