Parlamentul respinge referendumul iniţiat de Traian Băsescu

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 09:46
Parlamentul respinge referendumul iniţiat de Traian Băsescu

Senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că solicitarea preşedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul şi a cerut un vot uninominal.

La rândul său, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat, pentru MEDIAFAX, că prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a răspuns solicitării şefului statului.

„Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil”, a spus Oltean.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, în plen, că Parlamentul şi-a îndeplinit procedura în privinţa solicitării lui Traian Băsescu referitoare la un nou referendum, în timp ce PDL a susţinut că Parlamentul nu are o hotărâre privind cererea preşedintelui.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a spus că Parlamentul nu are o hotărâre „într-un fel sau altul” pe solicitarea preşedintelui la referendum.

„Noi suntem obligaţi să avem un text de lege la ce zice preşedintele. Hotărârea nu există. Suntem în afara legii”, a spus Rădulescu.

Valeriu Zgonea a precizat, însă, că procedura Parlamentului a fost îndeplinită şi obligaţia preşedintelui este să aştepte 20 de zile.

„Parlamentul are şi alte opţiuni, dacă vrea le pune în aplicare, dacă nu vrea, nu le pune. Nu este obligat. Parlamentul şi-a îndeplinit procedura”, a spus Zgonea.

În timpul dezbaterilor, reprezentanţii puterii au criticat această solicitare a preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, în timp ce parlamentarii PDL au susţinut-o.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, de la tribună, că demersul preşedintelui este „unul pur de câştig de capital politic” şi a spus că ar trebui respins.

„Noi, liberalii, cred că ar trebui să avem curajul să spunem: «Nu, domnule Băsescu, Parlamentul trebuie să fie dimensionat ca în orice ţară civilizată europeană de dimensiune medie în raport cu populaţia, nu cât vreţi dumneavoastră în mod artificial – 300»”, a spus Tăriceanu.

El a arătat că „Parlamentul nu se numără cu suta”.

„De ce 300 şi nu 200, de ce 200 şi nu o sută, poate mai bine Parlament cu zero membri? E mult mai simplu, n-ar mai exista dezbateri între majoritate şi minoritate. (…) Avem o problemă serioasă de înţelegere a democraţiei cu actualul preşedinte”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

„Dacă punem problema banilor, care mi se pare jenantă, penibilă, nu avem de-a face aici decât cu un demers demagogic şi populist”, a mai spus Tăriceanu care a arătat că este o dovadă de desconsiderare solicitarea de a se organiza un referendum cu o săptămână înaintea referendumului de revizuire a Constituţiei.

De asemenea, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat, în timpul dezbaterilor, că „sluga sfidează stăpânul”, arătând că „stăpânul” este poporul, iar „sluga” este Parlamentul, după care Oltean şi-a cerut scuze, la cererea preşedintelui Camerei.

„Dacă se punea în aplicare rezultatul referendumului din 2009, acest referendum nu se mai justifica. Este pentru prima dată când un Parlament nu ţine cont de voinţa poporului printr-un referndum. Sluga sfidează stăpânul. Pentru prima dată Parlamentul sfidează poporul, iar stăpânul nostru este poporul”, a spus Oltean, de la tribuna Parlamentului.

„Nici dumneavoastră, nici colegii dumneavoastră nu sunteţi slugi. Vă rog să vă cereţi scuze. Nu e la înălţimea funcţiei pe care aţi avut-o”, a replicat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Oltean şi-a cerut scuze. „Nu văd unde am greşit. Dacă credeţi, dacă această afirmaţie o consideraţi jignitoare, vă cer scuze”, a spus Ioan Oltean.

El a făcut aceste declaraţii după ce a susţinut că este „constituţional” demersul preşedintelui Băsescu de a solicita organizarea unui nou referendum pe tema Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

Proiectul de hotărâre propus plenului reunit prevedea că Parlamentul României avizează favorabil iniţierea de către preşdintele României a unui referendum naţional privind trecerea la Parlamentul unicameral şi 300 de parlamentari.

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil, luni, iniţierea referendumului anunţat de către preşedintele Traian Băsescu.

Avizul Parlamentului este consultativ.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...