Parlamentul ungar a aprobat taxa pe tranzacţiile financiare, criticată de banca centrală

Parlamentul de la Budapesta a aprobat joi, cu o largă majoritate, o taxă pe tranzacţiile financiare care urmează să fie impusă inclusiv Băncii Naţionale a Ungariei şi Trezoreriei, fără să mai aştepte opinia pe care guvernul a solicitat-o Băncii Centrale Europene (BCE) transmite AFP.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 21:16

Noua taxă a fost adoptată cu 249 voturi pentru şi 94 împotrivă, datorită majorităţii de două treimi deţinută de partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban.

Prima versiune a legii, care nu se referea la banca centrală şi Trezorerie, a fost anunţată în aprilie de ministrul Economiei Gyorgy Matolcsy, în cadrul unui plan de austeritate menit să reducă deficitul bugetar şi să permită ridicarea sancţiunilor UE aplicate Ungariei, aflată la acea dată în procedură de deficit excesiv din 2004.

Acum două săptămâni, premierul a anunţat un nou plan economic de 1 miliard de euro pentru combaterea şomajului şi a indicat că pentru finanţarea acestuia guvernul va aplica noua taxă şi băncii centrale şi Trezoreriei.

Mărimea impozitului este de 0,1% din valoarea tranzacţiei financiare, cu excepţia depozitelor de o zi la banca centrală, unde va fi de 0,01%. Taxa va fi limitată la 6.000 de forinţi (20 de euro) per tranzacţie, cu excepţia băncii centrale, a Trezoreriei şi a poştei.

Preşedintele Băncii Naţionale a Ungariei, Andras Simor, consideră că taxă reprezintă un nou atac la adresa independenţei băncii centrale.

Noua taxă va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, iar guvernul a trimis proiectul Băncii Centrale Europene, dar nu a aşteptat opinia acesteia care potrivit analiştilor va fi negativă, înainte de aprobarea în Parlament.

Te-ar mai putea interesa și
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac vacanța anual sute de mii de români este la un pas de scenariul roșu.......
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, ...