Participaţia acţionarilor instituţionali străini la FP a scăzut, pentru prima dată de la listare

Participaţia acţionarilor instituţionali străini la Fondul Proprietatea (FP) a scăzut în aprilie pentru prima dată de la listarea FP şi a ajuns la 46,28%, cu 0,59 puncte procentuale sub nivelul din luna martie.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 16:09
Participaţia acţionarilor instituţionali străini la FP a scăzut, pentru prima dată de la listare

La finalul lunii martie, investitorii străini persoane juridice deţineau 46,87% din acţiunile Fondului Proprietatea.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, şi până la finalul lunii martie din anul curent investitorii instituţionali străini au cumpărat aproape 31,9% din acţiunile FP, participaţia lor crescând constant în fiecare lună.

Anterior listării la BVB, Fondul prezenta structura acţionariatului defalcat doar pe persoane fizice şi juridice, fără să ţină cont de rezidenţa acestora. Un alt criteriu utilizat în statisticile prezentate de FP era participaţia acţionarilor, dacă deţin peste sau sub 1%.

Investitorii instituţionali înregistraţi în România au cumpărat în aprilie aproape 1% din titlurile FP, astfel că au ajuns să deţină împreună 10,5% din capitalul social, faţă de 9,56% la finele lunii martie, potrivit unui raport transmis, miercuri, de Fond Bursei de Valori Bucureşti.

Printre vânzătorii de acţiuni FP în luna aprilie s-au regăsit şi acţionari persoane fizice străine, participaţia acestora scăzând cu 0,32 puncte procentuale, la 8,25%.

Potrivit unui raport transmis miercuri dimineaţă Bursei de Corin Trandafir, avocatul moştenitorilor familiilor Malaxa şi Auschnit, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, a cedat în ultima lună 0,54% din titlurile Fondului.

Astfel, participaţia acesteia a coborât la 4,71% din acţiuni, de la 5,25%. Pentru acţiunile vândute, ea a încasat aproximativ 9,5 milioane euro. Nepoata lui Nicolae Malaxa, a vândut în ultimele luni mai multe pachete de acţiuni la Fondul Proprietatea, participaţia sa scăzând în acest an de la 6,4% din titlurile FP.

La finalul lunii aprilie, acţionarii români persoane fizice controlau în total 30,57% din titlurile Fondului, faţă de 30,6% în martie.

Fondul Proprietatea controlează 1,74% din acţiunile propri, titluri răscumpărate anul trecut şi care urmează să fie anulate.

Un pachet reprezentând aproape 2,66% din acţiuni este blocat la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris titlurile, însă nu a adus în schimb aportul aferent.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (7,21%).

La finalul săptămânii trecute, pe 4 mai, a fost realizată cea mai mare tranzacţie cu acţiuni FP de la listare, fiind cedat un pachet de titluri reprezentând 2,59% din acţiuni, pentru 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro). Nici cumpărătorul, nici vânzătorul pachetului nu au raportat tranzacţia. De regulă majoritatea pachetelor mai mari de acţiuni Fondul Proprietatea sunt cumpărate de investitori străini.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Din martie 2008 a fost permisă vânzarea acţiunilor Fondului Proprietatea, iar în ianuarie 2011 societatea a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Acţiunile Fondului au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în scădere cu 0,18%, la 0,555 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 7,647 miliarde lei (1,731 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...