Participaţia investitorilor instituţionali străini la Fondul Proprietatea a urcat la peste 52%

Investitorii instituţionali străini au continuat să fie principalii cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) şi în luna decembrie, astfel că participaţia lor a crescut la 52,2%, de la 51,88% la finalul lunii noiembrie.
Economica.net - vin, 11 ian. 2013, 18:44
Participaţia investitorilor instituţionali străini la Fondul Proprietatea a urcat la peste 52%

Astfel, investitorii instituţionali străini controlau la finele lunii decembrie 54,6% din drepturile de vot, potrivit raport transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Diferenţa dintre numărul de acţiuni şi numărul de voturi în AGA este determinată de faptul că titlurile deţinute de Fondul Proprietatea (1,74%) şi de Ministerul Finanţelor Publice (2,65%) nu sunt cu drept de vot în AGA. Pachetul de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea a fost răscumpărat în 2011, însă titlurile nu au fost anulate întrucât decizia AGA în acest sens este contestată în instanţă de un acţionar.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia cumpărând peste 34% din titluri. La finele lunii februarie a anului 2011, de când Fondul prezintă defalcat pe tipuri (persoane fizice sau juridice) şi cetăţenie acţionariatul, investitorii instituţionali străini aveau puţin peste 18% din acţiuni.

Cele mai mari pachete de acţiuni au fost cumpărate în anul 2011, când participaţia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii instituţionali străini au cumpărat peste 10% din acţiunile Fondului Proprietatea.

De la listarea FP, printre cei mai mari cumpărători au fost fondul american de hedging Elliott Associates şi compania de administrare a investiţiilor City of London, care au ajuns să deţină 15,33% şi, respectiv, 9,43%.

Cele mai importante pachete de titluri au fost vândute de la listare de persoanele care au fost despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea. Aceştia au primit acţiunile de la Ministerul Finanţelor Publice, astfel că participaţia ministerului a scăzut de la 36,79% în februarie 2011, la 2,65%. La acel moment, acţionarii persoane fizice române aveau 30,78% din titlurile Fondului.

Participaţia acestora a scăzut anul trecut de la 34,89% la 27,9%. În luna decembrie, pachetul acestora a coborât de la 28,22%, cât era în luna noiembrie.

Investitorii instituţionali înregistraţi în România au cumpărat anul trecut 0,26% din acţiunile Fondului Proprietatea, astfel că au ajuns să deţină 9,41% din capitalul social, faţă de 9,15% în 2011. La finele lunii februarie a anului 2011, aceşti investitori aveau 5,57% din titluri, iar la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut deţineau 9,31% din acţiuni.

Participaţia acţionarilor persoane fizice străine a scăzut şi în ultima lună a anului trecut, de la 6,17% la 6,06%. În februarie 2011, aceşti acţionari aveau 8,8% din titlurile FP, iar în decembrie 2011 deţineau 9,37%.

Potrivit celor mai recente raportări, din mai 2012, cel mai mare acţionar persoană fizică este Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa. Ea avea atunci un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

La finele lunii decembrie, Fondul Proprietatea avea 9.363 de acţionari, faţă de 9.362 în luna noiembrie.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 0,52%, la preţul de 0,584 lei. La această cotaţie, Fondul are o capitalizare bursieră de 8,046 miliarde lei (1,837 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...