Străinii îşi vând acţiunile FP. Deţinerile lor au scăzut în luna mai, prima dată în 13 luni

Participaţia investitorilor instituţionali străini la Fondul Proprietatea a coborât uşor în mai, pentru prima dată în ultimele 13 luni, lună în care investitorii străini au retras o parte din banii plasaţi pe pieţele emergente, anticipând că Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.
Economica.net - lun, 10 iun. 2013, 18:16
Străinii îşi vând acţiunile FP. Deţinerile lor au scăzut în luna mai, prima dată în 13 luni

La finele lunii mai, investitorii instituţionali străini deţineau cumulat 56,61% din acţiunile Fondului Proprietatea, faţă de 56,68% în luna aprilie, potrivit datelor transmise, luni, de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Anterior lunii mai, participaţia acestor investitori a mai scăzut cel mai recent în luna aprilie a anului trecut, de la 46,87% la 46,28%.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia preluând peste 42,6% din titluri. La finele anului 2010, investitorii instituţionali străini aveau aproximativ 14% din acţiuni.

Cele mai mari pachete de acţiuni au fost cumpărate în anul 2011, când participaţia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii instituţionali străini au cumpărat peste 10% din acţiunile Fondului Proprietatea.

De la listarea FP, printre cei mai mari cumpărători au fost fondul american de hedging Elliott Associates şi compania de administrare a investiţiilor City of London, care au ajuns să deţină peste 18% şi, respectiv, 9,43%.

Cele mai recente achiziţii realizate de Elliott Associates au avut în prima parte a lunii mai, când fondul american de hedging a cumpărat 0,08% din acţiunile FP, pentru 7,8 milioane lei (1,8 milioane euro). De atunci, nu a mai fost anunţată nicio tranzacţie realizată de fondul de hedging cu acţiuni Fondul Proprietatea.

Persoanele care au fost despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea au vândut încă de la listare pachete importante de titluri FP. Aceştia au primit acţiunile de la Ministerul Finanţelor Publice, astfel că participaţia ministerului a scăzut de la 36,79% în februarie 2011 la 2,67% în prezent. La acel moment, acţionarii persoane fizice române deţineau 30,78% din titlurile Fondului.

La finele lunii mai, Fondul Proprietatea avea 8.223 de acţionari, faţă de 8.238 în luna aprilie.

Fondul Proprietatea a continuat în luna mai programul de răscumpărare, care vizează cel mult 8% din propriile acţiuni. Astfel, Fondul a cumpărat zilnic acţiuni proprii, preluând doar în luna mai 0,49% din titluri, pentru care a plătit 44,4 milioane lei (10,2 milioane euro).

Programul de răscumpărare a început în luna aprilie, iar de la acel moment şi până la finele lunii mai FP a cumpărat în total 0,72% din propriile acţiuni, plătind 65,5 milioane lei (15,1 milioane euro). Astfel, Fondul a ajuns să deţină 2,4% din propriile acţiuni.

Pachete semnificative de acţiuni au continuat să fie vândute de acţionarii persoane fizice române, aceştia cedând 0,1% din titluri. La finele lunii mai, acţionarii persoane fizice române deţineau 23,39% din titluri, faţă de 23,49% în aprilie.

În acelaşi timp, participaţia investitorilor instituţionali înregistraţi în România a scăzut de la 9,29% la 9,05%.

Pachetele deţinute de acţionarii persoane fizice străine au continuat să coboare foarte uşor, de la 5,94% la 5,87%.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de luni în creştere cu 0,71%, la preţul de 0,6395 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 8,811 miliarde lei (1,948 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...