Străinii îşi vând acţiunile FP. Deţinerile lor au scăzut în luna mai, prima dată în 13 luni

Participaţia investitorilor instituţionali străini la Fondul Proprietatea a coborât uşor în mai, pentru prima dată în ultimele 13 luni, lună în care investitorii străini au retras o parte din banii plasaţi pe pieţele emergente, anticipând că Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.
Economica.net - lun, 10 iun. 2013, 18:16
Străinii îşi vând acţiunile FP. Deţinerile lor au scăzut în luna mai, prima dată în 13 luni

La finele lunii mai, investitorii instituţionali străini deţineau cumulat 56,61% din acţiunile Fondului Proprietatea, faţă de 56,68% în luna aprilie, potrivit datelor transmise, luni, de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Anterior lunii mai, participaţia acestor investitori a mai scăzut cel mai recent în luna aprilie a anului trecut, de la 46,87% la 46,28%.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia preluând peste 42,6% din titluri. La finele anului 2010, investitorii instituţionali străini aveau aproximativ 14% din acţiuni.

Cele mai mari pachete de acţiuni au fost cumpărate în anul 2011, când participaţia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii instituţionali străini au cumpărat peste 10% din acţiunile Fondului Proprietatea.

De la listarea FP, printre cei mai mari cumpărători au fost fondul american de hedging Elliott Associates şi compania de administrare a investiţiilor City of London, care au ajuns să deţină peste 18% şi, respectiv, 9,43%.

Cele mai recente achiziţii realizate de Elliott Associates au avut în prima parte a lunii mai, când fondul american de hedging a cumpărat 0,08% din acţiunile FP, pentru 7,8 milioane lei (1,8 milioane euro). De atunci, nu a mai fost anunţată nicio tranzacţie realizată de fondul de hedging cu acţiuni Fondul Proprietatea.

Persoanele care au fost despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea au vândut încă de la listare pachete importante de titluri FP. Aceştia au primit acţiunile de la Ministerul Finanţelor Publice, astfel că participaţia ministerului a scăzut de la 36,79% în februarie 2011 la 2,67% în prezent. La acel moment, acţionarii persoane fizice române deţineau 30,78% din titlurile Fondului.

La finele lunii mai, Fondul Proprietatea avea 8.223 de acţionari, faţă de 8.238 în luna aprilie.

Fondul Proprietatea a continuat în luna mai programul de răscumpărare, care vizează cel mult 8% din propriile acţiuni. Astfel, Fondul a cumpărat zilnic acţiuni proprii, preluând doar în luna mai 0,49% din titluri, pentru care a plătit 44,4 milioane lei (10,2 milioane euro).

Programul de răscumpărare a început în luna aprilie, iar de la acel moment şi până la finele lunii mai FP a cumpărat în total 0,72% din propriile acţiuni, plătind 65,5 milioane lei (15,1 milioane euro). Astfel, Fondul a ajuns să deţină 2,4% din propriile acţiuni.

Pachete semnificative de acţiuni au continuat să fie vândute de acţionarii persoane fizice române, aceştia cedând 0,1% din titluri. La finele lunii mai, acţionarii persoane fizice române deţineau 23,39% din titluri, faţă de 23,49% în aprilie.

În acelaşi timp, participaţia investitorilor instituţionali înregistraţi în România a scăzut de la 9,29% la 9,05%.

Pachetele deţinute de acţionarii persoane fizice străine au continuat să coboare foarte uşor, de la 5,94% la 5,87%.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de luni în creştere cu 0,71%, la preţul de 0,6395 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 8,811 miliarde lei (1,948 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite sunt dispuse să acorde despăgubiri financiare rudelor afganilor uciși din greșeală într-un atac cu dronă
Statele Unite sunt dispuse să acorde despăgubiri financiare rudelor afganilor uciși din greșeală într-un atac cu dronă
Statele Unite au propus să despăgubească financiar familiile civililor afgani ucişi "din greșeală" într-un atac american cu dronă la sfârşitul lunii august la Kabul, a anunţat Pentagonul,......
Uniunea Europeană vrea să închidă conflictul diplomatic cu Statele Unite în criza submarinelor
Uniunea Europeană vrea să închidă conflictul diplomatic cu Statele Unite în criza submarinelor
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat vineri, la Washington, dorinţa de a întoarce pagina în criza ...
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri de știri au fost declarate vineri "agenţi ai străinătăţii" de către guvern, decizie ce continuă să ...
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit ...