Partidul Angelei Merkel îşi măreşte avansul din sondaje

Partidul conservator al cancelarului Angela Merkel a obţinut cel mai mare scor de la sosirea la putere în 2005 şi lărgeşte decalajul faţă de opoziţie, într-un sondaj publicat miercuri, la zece zile de alegerile regionale, relatează AFP.
Economica.net - mie, 09 ian. 2013, 14:36
Partidul Angelei Merkel îşi măreşte avansul din sondaje

Uniunea Creştină (CDU/CSU) atrage un punct din intenţia de vot de 42% şi se distanţează aşadar cu 17 puncte de SPD (creditat cu 25%), în cădere faţă de niveulul din aprilie 2002, potrivit acestui studiu al institutului de sondaj Forsa, realizat pentru săptămânalul Stern.

Este al treilea sondaj de la începutul anului care plasează CDU la un nivel egal sau superior valorii de 40%, cu un avans de 12 până la 17 puncte în raport cu SPD.

Următoarele alegeri legislative germane sunt prevăzute pentru 22 septembrie, însă diferitele partide politice trebuie să facă faţă unui scrutin regional la 20 ianuarie în Saxonia Inferioară, care ar trebui să servească drept rampă de lansare pentru campania lor federală.

Social-democraţii au cunoscut un eşec în campanie ca urmare a debutului ratat al candidatului Peer Steinbruck, implicat în afacerea controversată a conferinţelor sale, remunerate generos de către marile companii.

Alegătorii de stânga nu s-au raportat favorabil la observaţiile lui Steinbruck, care a precizat recent, într-un interviu, că postul de cancelar german nu este remunerat suficient, relatează Manfred Güllner, reprezentant al institutului de sondaj Forsa.

Ultimul sondaj vine cu o veste rea pentru Angela Merkel. Aliatul său liberal FDP, inclus în coaliţia guvernamentală, este creditat cu 2% din intenţia de vot (-2%), aflat mult sub pragul de 5%, necesar obţinerii de locuri în camera inferioară a Parlamentului german, Bundestag.

CDU a progresat în detrimentul FDP, a estimat Gullner. Aproape jumătate dintre cei care au votat cu FDP în 2009, (14,6%) ar vota pentru conservatori dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, a adăugat el.

Verzii, creditaţi cu 15% (+2), precum şi partidul de stânga radical Die Linke, cu 9% (+1) profită de eşecul SPD pentru a-şi consolida poziţia.

De când şi-a ales un candidat SPD scade, în timp ce în 1998, desemnarea lui Gerhard Schröder, ultimul cancelar din partea SPD, a făcut partidul să crească în intenţiile de vot ale alegătorilor, a subliniat Gullner.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2-4 ianuarie, pe un eşantion reprezentativ al electoratului german, de 1.503 persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...