Pasajul de la Piaţa Sudului, amânat din cauza licitaţiilor de atribuire a contractului

Deşi primarul general al Capitalei a anunţat că lucrările la pasajul din Piaţa Sudului vor demara în această lună, proiectul este încă blocat la primărie. Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor este încă în derulare.
Economica.net - mie, 04 sept. 2013, 21:03
Pasajul de la Piaţa Sudului, amânat din cauza licitaţiilor de atribuire a contractului

Lucrările la pasajul subteran Piaţa Sudului sunt blocate la Primăria Generală a Bucureştiului, termenul avansat de Sorin Oprescu pentru demararea lucrărilor urmând să fie amânat. Aceasta în condiţiile în care, până acum, Primăria nu a desemnat încă un constructor. „Licitaţia este în desfăşurare”, a declarat pentru ECONOMICA.NETIon Dedu, director în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Acesta nu a oferit însă amănunte, motivând că este în Comisia de licitaţie, iar legea nu îi permite să discute despre acest aspect. 

La rândul său, primarul sectorului patru, Cristian Popescu Piedone ne-a declarat că este posibil ca lucrările să înceapă chiar anul viitor, totul depinzând şi de vremea din această iarnă. „Acest pasaj se va face din bani europeni, iar  primăria de sector are doar atribuţia de a da autorizaţie de construcţie. Îmi permit să vorbesc însă din perspectiva locuitorilor din sectorul 4. Pentru ei va fi un disconfort major, pentru că nu s-a finalizat nici pasajul de la Mihai Bravu (la care vor reîncepe lucrările n.red). Când vor începe lucrările, Calea Văcăreşti va fi obturată în totalitate. Va fi un calvar, pentru că atunci când intră şi ies din sector, locuitorii au de ales între Şoseaua Olteniţei şi Giurgiului, ambele străzi fiind înguste. În ceea ce priveşte momentul când vor începe lucrările, dacă procesul de licitaţie nu s-a încheiat, acesta trebuie finalizat, după care va fi perioada de contestaţii. Dacă ne-am încadra în limita de contestaţii, probabil că lucrările ar putea începe undeva în luna noiembrie. Însă, dacă vremea nu va permite, atunci s-ar putea prelungi până în primăvara lui 2014”, a declarat pentru ECONOMICA.NET primarul sectorului 4. 

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara însă la începutul verii că lucrările la pasajului Piaţa Sudului vor începe în august-septembrie. „În perioada imediat următoare, august-septembrie, încep trei lucrări mari: pasajul suprateran Mihai Bravu, în sfârşit reîncep lucrările, şi pasajele subterane Piaţa Sudului şi Piaţa Presei libere”, anunţa edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, în cadrul unei conferinţe de presă de la sfârşitul lunii iulie.  

Povestea unei licitaţii nefinalizate

Potrivit informaţiilor apărute în SEAP, pe 24 mai anul curent, Primăria Municipiului Bucureşti a publicat un anunţ de participare pentru proiectul „Lucrări execuţie proiect Modernizare infrastructură rutieră Piaţa Sudului (fără achiziţie şi montaj escalatoare şi lifturi). Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost 5 iulie, iar data stabilită pentru deschiderea ofertelor a fost 08.07.2013. Ulterior acestei date, în SEAP nu a apărut niciun anunţ referitor la câşigătorul desemnat, iar la solicitarea scrisă a ECONOMICA.NET biroul de presă al Primăriei ne-a transmis verbal că „licitaţia este în derulare”. Până la publicarea acestui articol, nu au menţionat însă, nici în scris, nici verbal, care este motivul pentru care nu s-a stabilit un câştigător la licitaţie pe data de 8 august.

Proiect de 89 de milioane de lei

Potrivit anunţului din luna mai, valoarea estimată a proiectului se cifrează între aproximativ 83 de milioane de lei şi 89, 8 milioane de lei.  Criteriiul de atribuire constă în „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, preţul ofertei având o pondere de 80%, în timp ce 20% contează propunerea tehnică şi perioada de garanţie oferită lucrării. Lucrările, ce vizează construcţii de drumuri principale, de tuneluri rutiere, de trotuare şi de pasaje la nivel ar fi trebuit să fie gata la 18 luni de la data atribuirii contractului.

Un nou contract pentru Pasajul din Piaţa Sudului
 
Chiar dacă licitaţia privind construcţia pasajului nu şi-a găsit un câştigător, Primăria a lansat pe 14 august un nou anunţ privind dirigintele de şantier  aferent acestui proiect. Ofertele în cadrul acestei licitaţii se vor deschide pe 10 octombrie. Valoarea contractului este estimată la aproximativ 2,4 milioane de lei, fără TVA.

Ce se va construi la Piaţa Sudului

Proiectul „Modernizare infrastructură Piaţa Sudului” este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi a fost gândit pentru a fluidiza traficul în intersecţia Calea Văcăreşti,Şoseaua Olteniţei şi str Niţu Vasile. Potrivit caietului de sarcini,acesta presupune realizarea unui pasaj subteran pe direcţia Calea Văcăreşti-Str Niţu Vasile, cu o lungime totală de 356 de m. De asemenea, se vor realiza pasaje pietonale în intersecţie, pe direcţia Niţu Vasile-Calea Văcăreşti de o parte şi de alta a pasajului, o legătură pietonală prin pasaj subteran între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiei de tramvai aflate pe Şoseaua Olteniţei,un pasaj rutier subteran ca capătul dinspre str Niţu Vasile a pasajului rutier şi lucrări de modernizare a carosabilului şi trotuarelor în intersecţia Calea-Văcăreşti-Şoseaua Olteniţei- Str. Niţu Vasile prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Nuclearelectrica a extins durata programului de oprire planificată a Unităţii 2 de la Cernavodă
Nuclearelectrica a extins durata programului de oprire planificată a Unităţii 2 de la Cernavodă
Nuclearelectrica SA a decis extinderea duratei programului de oprire planificată a Unităţii 2 CNE Cernavodă, programată pentru resincronizare la Sistemului Energetic Naţional în data de 13......
Autostrada Sibiu – Pitești: Pregătiri pentru așternerea primului strat de asfalt FOTO – VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Pregătiri pentru așternerea primului strat de asfalt FOTO – VIDEO
Constructorul secțiunii 1 din Autostrada Sibiu - Pitești a adus pe șantier utilaje necesare așternerii asfaltului, potrivit ...
Locuitorii unui oraș din SUA ar putea primi 100 de dolari dacă se vaccinează anti – Covid 19
Locuitorii unui oraș din SUA ar putea primi 100 de dolari dacă se vaccinează anti – Covid 19
Locuitorii oraşului american Columbus, statul Ohio, vor avea în curând o sută de noi motive pentru a se vaccina anti-COVID-19, ...
BVB: Acţiunile OMV Petrom, cele mai lichide în săptămâna care se încheie duminică
BVB: Acţiunile OMV Petrom, cele mai lichide în săptămâna care se încheie duminică
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti a depăşit 444,6 milioane de lei ...