1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Pascariu, Unicredit: Să se susţină în România, o bancă are nevoie de o cotă de piaţă de 5%

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Unicredit Bank, Dan Pascariu, apreciază că, în lumina reglementărilor noi de anul acesta cheltuielile şi costurile de administrare ale băncilor vor creşte şi mai mult. „De aceea, orice bancă are nevoie de o masă critică pentru a avea sustenabilitate pe termen lung şi a face faţă unor eventuale crize. Această masă critică s-ar traduce printr-o cotă de piaţă de minimum 4%-5%", ne-a declarat Dan Pascariu.

„Costurile de administrare ale unei bănci, mai ales cele cu reglementarea sunt destul de mari indiferent de mărimea băncii. De aceea, pentru a suporta mai uşor impactul noilor reglementări, sistemul bancar trebuie să se consolideze anul acesta. Pentru a rezista pe piaţă băncile trebuie fie să aibă o masă critică pe care o văd concretizată în acea cotă de piaţă de circa 5%, fie să aibă o nişă de piaţă foarte profitabilă", precizează Pascariu.

Dealtfel, pe piaţa bancară din România sunt acum cel puţin şase bănci comerciale, dar numai două şi-au anunţat intenţia de a cumpăra, Banca Transilvania şi OTP Bank, şi este greu de crezut că vor mai apărea alţi investitori externi. În acest context, este de aşteptat ca foarte multe bănci să meargă spre fuziuni sau lichidare voluntară, cerinţe de capital fiind din ce în ce mai ridicate în ultima perioadă.

IFRS 9 şi Noua Directivă de Plăţi vor afecta foarte mult anul 2017, noile tipuri de provizioane care vor trebui calculate pentru anul acesta, care implică şi provizionarea unor credite fără ca acestea să intre în categoria neperformante vor aduce noi costuri, costuri care se vor traduce în noi cerinţe de capital. O simulare făcută de BNR în 2016 indică scăderea nivelului indicatorului de adecvare a capitalului total cu până la 4 procente ca urmare a implementării IFRS 9. În acest context este de aşteptat ca acele bănci pentru care acţionarii nu mai sunt dispuşi să aducă un capital suplimentar fie să se vândă, fie să se lichideze voluntar.

Potrivit datelor financiare pe 2016, zece bănci prezente în România continuă să înregistreze pierderi, faţă de 14 bănci în 2015, iar cotă de piaţă de peste 4% din totalul activelor au doar şapte bănci comerciale, în ciuda faptului că 11 bănci sunt considerate de risc sistemic. Alte 11 bănci au cotă de piaţă între 3% şi 1%, în timp ce 19 bănci au cotă de piaţă de sub 1% şi 10 dintre ele mai sunt şi pe pierdere. Surse din sistemul bancar vorbeau la sfârşitul anului trecut de două trei bănci care ar avea o nevoie urgentă de capital suplimentar.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO