„PĂSTREAZĂ“ acţiunile Aerostar, spun brokerii. Potenţial de creştere scăzut

Piaţa a ajuns la ţinta de preţ stabilită în vară, pentru acţiunile Aerostar Bacău, de  analiştii de la Broker Cluj Napoca. Atunci aceştia recomandau „CUMPĂRĂ“. Acum au crescut ţinta de preţ, dar recomandă doar „PĂSTREAZĂ“, potrivit raportului trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 06 nov. 2012, 13:07
„PĂSTREAZĂ“ acţiunile Aerostar, spun brokerii. Potenţial de creştere scăzut

„Am emis această recomandare nu doar din cauza persistenţei climatului riscant global  şi a riscurilor financiare şi politice din ţară, dar şi pentru că potenţialul de creştere al acţiunii Aerostar  Bacău (simbol bursier  ARS) este relativ scăzut“, scrie analistul Andrei Rădulescu, de la Broker Cluj Napoca, în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Faţă de preţul actual din piaţă potenţialul de apreciere al acţiunii este de 13,3%.

Analistul de la Broker a trebuit să crescă acum  ţinta de preţ la 1,489 lei / acţiune, după ce valoarea estimată în iulie (1,211 lei / acţiune ) a fost atinsă şi depăşită o lună mai târziu.

Veche ţintă de preţ a fost totuşi menţinută, pentru că, după ce cotaţiile s-au temperat, s-au mai înregistrat minime inferioare ţintei de preţ din iulie şi analistul a actualizat-o  numai după ce perspectiva rezultatelor bune ale companiei pe Trimestrul 3  a devenit o certitudine.

Producătoarea de echipamente aeronautice Aerostar a obţinut un profit de 11,2 milioane de lei, de 2,6 ori mai mare în  primele 9 luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din afaceri de aproape 134 milioane de lei, cu 33% mai mari.

Aproape 78% din vânzările companiei vin din export şi aproape 52% din Europa. Subansamblurile şi produsele fabricate de Aerostar Bacău dau 45% din vânzări, iar serviciile de mentenanţă 47%. Vânzările în domeniul militar acoperă 29& din cifra de afaceri.

Compania îşi obţine banii din fabricaţia de ansambluri şi piese de aerostructuri, de trenuri de aterizare, de sisteme şi componente hidraulice (inclusiv pentrui Airbus şi Boeing), ca şi din servicii de mentenanţă de avioane comerciale. În domeniul aviaţiei militare, Aerostar furnizează servicii de reparaţii şi modernizări, de suport şi engineering.

Producătoarea de echipamente aeronautice  a anunţat în luna iulie că a câştigat un contract în valoare de 18,5 milioane de dolari, de lucrări de reparaţii capitale pentru aeronave.

Nu mult după aceea ţinta de preţ estimată anterior de Broker Cluj Napoca a fost depăşită, ajungându-se la un maxim de 1,5 lei / acţiune în 3 septembrie.

Acum, la un preţ de 1,314 lei / acţiune, Aerostar valorează la Bursă 155 de milioane de lei.

Raportul Broker Cluj Napoca stabileşte un domeniu de variaţie al cotaţilor între 1,180 şi 1,668 lei / acţiune.

Aerostar s-a reorientat spre segmentul destinat transportului de pasageri, componentă care a adus afaceri mai mari cu 51% în primele nouă luni ale anului.

Peste 45% din investiţiile din 2012, care s-au cifrat la 14,4 milioane de  lei, au fost alocate pentru finalizarea proiectului de extindere a capacităţilor de fabricaţie şi asamblare de aerostructuri destinate aviaţiei civile, se spune în raportul pe Trimestrul  3, trimis de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Capabilităţile şi dotările noului hangar vor contribui la extinderea şi diversificarea ofertei Aerostar în domeniul serviciilor de fabricaţie, montaj şi mentenanţă aeronave civile, până la nivelul Airbus 330”, spun  reprezentanţii Aerostar în raportul lor.

Aerostar Bacău este controlată în proporţie de 71,09% de Iarom Bucureşti, iar SIF Moldova are 12,5% din titluri. Iarom Bucureşti  este succesoarea fostei „centrale“ a  industriei aeronautice, o entitate economică de dinainte de 1989 care avea atribuţii similare celor de tip holding din zilele noastre.

Grigore Filip, directorul general al Aerostar, Doru Damaschin, directorul financiar al Aerostar şi Mihai Toncea deţin fiecare câte 33% din acţiunile Iarom, deci controlează şi Aerostar.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...