Afacerile Bisericii: investeşte masiv în fonduri mutuale

Cea mai mare deţinere a unei persoane fizice în noul fond mutual BCR Obligaţiuni este de 8 milioane de lei, iar dintre persoanele juridice care investesc astfel se remarcă Patriarhia, mitropoliile, şcolile şi multe ONG-uri, potrivit lui Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management România, care administrează fondul.
Afacerile Bisericii: investeşte masiv în fonduri mutuale

Persoane juridice de toate categoriile investesc în BCR Obligaţiuni sume începând de la câteva sute de mii de lei până la zeci de milioane, potrivit lui  Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management România (EAM), societatea care administrează fondul.

„Fondul este o Românie în mic. Printre investitorii BCR Obligaţiuni avem Patriarhia, mitropolii , dar avem şcoli care îşi păstrează bani de lemne pentru la iarnă“, spune Dragoş Neacşu.

„A venit directorul unei firme şi ne-a spus: am găsit o ocazie bună să vând un teren pentru dividende, dar până vine vremea să plătesc dividendele,  as ţine banii în fond să se înmulţească“, a mai dat un exemplu Dragoş Neacşu.

Printre cei mai mari investitori persoane juridice instituţionali se numără BCR Asigurări de Viaţă, care are circa 60 de milioane de lei în BCR Obligaţiuni şi alte 40 în fondurile BCR Dinamic (cu expunere divesificată , inclusiv în acţiuni) şi BCR Expert (de acţiuni).

BCR Obligaţiuni este unul dintre cele mai mari fonduri mutuale din regiune, cu aproape 95.000 de investitori şi active nete de 3,255 miliarde de lei.

A rezultat în urma uneia dintre cele mai mari fuziuni din ultimii ani din România, cu fondul  BCR Monetar. „Însuşi succesul fuziunii cu fondul BCR Monetar, din care a rezultat noul BCR Obligaţiuni, este o măsură a maturizării investitorilor“, spune Dragoş Neacşu.

Aproape 500 de milioane de lei din activele nete ale BCR Obligaţiuni sunt deţinute de persoane juridice. „Din nefericire fondurile de pensii nu sunt atât de active pe cât alţi investitori“,  a adăugat preşedintele EAM.

„Doar 250 de investitori au preferat să se retragă complet dintr-unul din  fondurile care au fuzionat, dar credem că unii vor reveni în noul fond de piaţă monetară, Erste Monetar, pe care l-am lansat la începutul acestei luni. Sunt investitori institu’ionali care aveau alocate expuneri le respective doar pentru fondrui monetare“, a mai declarat preşedintele Erste Asset Management România (EAM)

Oficialii Erste Asset Managememt au promis că vor oferi curând mai multe detalii despre deținerile investitorilor.

 
Un nou fond monetar

Erste Monetar nu are, deocamdată decât un singur investitor, BCR Obligaţiuni, dar oficialul EAM este încrezător că acesta va atrage investitorii „chiar mai mult decât BCR Monetar, şi mai ales companiile mai mici care pot folosi acest fond ca un instrument de cash management, pe termen scurt. Credem că acestea vor avea peste 30% din active sau chiar mai mult peste doi ani“, a declarat Dragoş Neacşu.

Erste Monetar urmează să  atragă până la 100 de milioane de lei de la investitori, până la sfârșitul anului.

Oficialii EAM cred că, potrivit datelor  disponibile până în prezent, Erste Monetar este singurul fond monetar de pe piaţă care respectă noile criterii europene de încadrare în această categorie, la care trebuia să se adapteze fondurile de pe piaţă până la 30 iunie.

Un fond monetar, chiar dacă nu se mai numeşte niciunul aşa  acum, trebuie să investească doar în titluri de valoare cu venit fix (depozite sau obligaţiuni) a căror maturitate nu trebuie să fie la mai mult de 2 ani distanţă.  Scadenţa medie ponderată  a titlurilor din portofoliu unui fond monetar nu trebuie să fie mai mare de 6 luni

Fuziunea dintre BCR Obligaţiuni şi BCR Monetar a fost , de fapt, impusă de aceste reglementări. „Am constatat că adaptarea portofoliului BCR Monetar ar fi fost prea costisitoare pentru investitori şi, în plus, profilul celor din BCR Monetar era în proporţie de 80% similar cu cel din BCR Oblligaţiuni. Circa 11.000 erau investitori în ambele fonduri“, a explicat Dragoş Neacşu.

 Erste Asset Management este unul dintre cei doi lideri autoritari ai pieței și este cel mai mare administrator de fonduri mutuale, cu o cotă de piață de peste 36%, pe acest segment de piaţă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală care pot apărea în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, susţine......
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...