Patriciu îşi vinde hotelurile din Germania

Dinu Patriciu Global Properties (DPGP), firma prin care omul de afaceri Dinu Patriciu deţine active imobiliare de peste 1 miliard de euro, se pregăteşte de vânzarea unor imobile pentru restructurarea datoriilor.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 21:09
Patriciu îşi vinde hotelurile din Germania

Compania DPGP a fost fondată de Dinu Patriciu după achiziţia a trei fonduri listate la Bursa din Londra. Directorul de investiţii al DPGP, Ross MacDiarmid, a dezvăluit într-un interviu acordat publicaţiei Europe Real Estate ce a făcut compania în ultimul an, dar şi care sunt planurile de viitor.

În ultimul an, compania a trecut printr-un proces de consolidare. Ross MacDiarmid spune că atunci când cumperi companii, acestea au active diferite în locaţii diferite, iar multe dintre acestea erau considerate non-core. Drept urmare, activele din ţări precum Franţa, Olanda, Suedia şi Polonia au fost vândute. Compania doreşte să se concentreze în special pe pieţele din Germania şi România. Din portofoliul DPGP, 75% din active sunt în Germania, iar restul în România.

Întrebat cât de mare este portofoliul companiei, Ross MacDiarmid spune că acesta depăşeşte 1,5 miliarde euro ca valoare şi cuprinde 140 de proprietăţi. „Vom începe noi achiziţii anul acesta. În momentul de faţă, activitatea noastră principală este de a stabiliza portofoliul prin restructurarea datoriilor cu câteva bănci şi vânzarea unor active. De exemplu, deţinem două hoteluri şi suntem în proces de a le vinde”, a declarat Ross MacDiarmid.

Hotelurile deţinute de firma lui Patriciu se află în Germania, potrivit datelor disponibile pe site-ul companiei. Când omul de afaceri a cumpărat în 2009 fondul Deutsche Land, a cumpărat şi clădirea istorică în care funcţionează hotelul Europäischer Hof din renumita staţiune Baden-Baden. Clădirea a fost construită în 1892, iar hotelul dispune de 128 de camere şi este cotat la cinci stele. Proprietatea este formată dintr-o clădire principală conectată cu alte cinci clădiri de două şi trei etaje. Celălalt hotel se află în oraşul Stuttgart. Proprietatea este împărţită în două: o parte cu 211 camere şi unde funcţionează un hotel Etap, şi o parte în care au fost construite spaţii de birouri.

Cum vede şeful de investiţii al lui Dinu Patriciu piaţa imobiliară din România

Cât despre evoluţia pieţei imobiliare din România, Ross MacDiarmid spune că piaţa autohtonă s-a contractat şi în cea de-a doua jumătate a anului trecut. Ca exemplu, acesta spune că de la un nivel al chiriei de 17-18 euro/mp în clădirile de birouri din Bucureşti, după luna august 2011, acestea au coborât drastic la 14 euro/mp. „România a intrat în recesiune şi în criza financiară mult mai târziu decât alte ţări şi acum este încă în declin, în timp ce alte pieţe se stabilizează”, a mai spus directorul de investiţii al DPGP.

Acesta a mai vorbit şi despre planurile pe care compania omului de afaceri Dinu Patriciu le are pentru piaţa imobiliară din Capitală. DPGP deţine mai multe terenuri pentru dezvoltarea unor clădiri de birouri, însă acum nu este momentul potrivit, drept pentru care compania va iniţia demersurile de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor. În acest fel, când economia îşi va reveni şi va exista cerere, compania intenţionează să demareze lucrările de construcţie.

„Anul 2012 va fi unul dificil. Probeleme legate de împrumuturile bancare şi reglementările Basel III au aruncat un văl de ceaţă asupra pieţei. Cu toate acestea, piaţa germană şi-a revenit destul de bine în 2010 şi 2011 şi merge destul de bine acum. Există anumite bănci de acolo care oferă finanţare, în principal băncile mici, care au fost puternic reglementate şi cărora nu le-a fost permis să se implice în titluri garantate cu ipoteci. Acestea acordă împrumuturi de până la 50 de milioane de euro. Multe dintre tranzacţiile actuale se realizează cu bani cash sau cu bani de la o banc locală, unde un antreprenor local are o relaţie de lungă durată cu instituţia bancară”, a mai declarat MacDiarmid.

Dinu Patriciu vrea listarea imobiliarelor la Bursa de la Londra

Pentru următorii ani, ţelul companiei este de a se relista la Bursa de la Londra. Pentru listarea la Bursa, DPGP are nevoie de un miliard de euro în active, poate chiar şi două miliarde de euro pentru a avea succes şi pentru a existata cerere pe piaţă, mai spune oficialul DPGP. În acest sens, compania va trece la noi achiziţii la un moment dat.  

În luna mai a anului trecut, DPGP anunţa vânzarea portofoliului din Suedia, ce cuprindea şapte clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 75.000 mp. Preţul a fost de 110 milioane de euro.
În septembrie 2011, firma lui Dinu Patriciu a vândut o clădire de birouri din Haga pentru suma de 9,6 milioane de euro.

În octombrie 2011, Patriciu a mai vândut şi un portofoliu cu proprietăţi de retail din sud-vestul Germaniei fondului Captiva Capital Partners III ELP,  controlată de Natixis. Valoarea tranzacţiei anunţate a fost de 56 de milioane de euro.

La începutul anului 2009, firma lui Dinu Patriciu a preluat fondul de investiţii britanic Fabian, cu un portofoliu de 11 proiecte imobiliare pe piaţa românească. În vara aceluiaşi an, Patriciu a mai cumpărat două fonduri listate pe Bursa de la Londra: Deutsche Land şi Rutley Europe Property.

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce regiunea îşi accelerează tranziţia la energiile regenerabile, arată un......
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...