Patronat: Piaţa materialelor reciclabile funcţionează defectuos. Problemele legislative pot crea în 2016 o criză profundă

Piaţa românească a materialelor reciclabile funcţionează defectuos, iar dacă problemele existente ce derivă din cadrul legislativ actual nu sunt clarificate de urgenţă pot crea în anul 2016 o criză profundă, cu implicaţii negative pentru producătorii de materiale de construcţii din România, afirmă Organizaţia Patronală a Producătorilor de BCA din România 'PRO BCA', anunţă Agerpres.
Economica.net - mie, 03 feb. 2016, 19:28
Patronat: Piaţa materialelor reciclabile funcţionează defectuos. Problemele legislative pot crea în 2016 o criză profundă

‘Dată fiind gravitatea situaţiei actuale generată în timp de neajunsurile reglementărilor legislative, considerăm absolut necesar ca aspectele legate de piaţa materialelor reciclabile şi protejarea tuturor companiilor producătoare care introduc pe piaţă astfel de materiale să devină priorităţi în agenda Guvernului, iar progresele şi măsurile implementate să fie comunicate permanent’, spune PRO BCA, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

În opinia producătorilor de BCA, cele mai mari riscuri sunt semnalate în ceea ce priveşte procesul de colectare şi reciclare a lemnului şi plasticului, materiale reciclabile utilizate în cantităţi mari de către producătorii de materiale de construcţii.

În vederea remedierii acestei situaţii, PRO BCA a solicitat reprezentanţilor Guvernului să aibă în vedere o serie de măsuri, în opinia producătorilor ‘generatoare de efecte pozitive pe termen lung’.

În acest sens, PRO BCA cere reanalizarea transparentă a modului în care a fost determinată valoarea de 2 lei/kg ambalaj, taxă solicitată de Administraţia Fondului pentru Mediu, reprezentând contribuţia valorică calculată pe diferenţa dintre cantitatea de ambalaje scoase pe piaţă de producător şi cantitatea reciclată conform obiectivelor naţionale reglementate şi reducerea acesteia la valoarea reală.

De asemenea, producătorii solicită analizarea cadrului legislativ aferent lanţului economic format din producătorii de materiale de construcţii – organismul de transfer de responsabilitate (OTR) – colector – reciclator, ţinând cont de două elemente fundamentale, şi anume că producătorii de materiale de construcţii sunt singurii producători de plusvaloare în lanţul economic menţionat, astfel încât interesele acestora trebuie protejate, şi că producătorii de materiale de construcţii nu se pot transforma în colectori sau reciclatori, core business-ul lor fiind activitatea de producţie.

‘Plecând de la aceste două principii, cu privire la modificarea cadrului legislativ solicitările noastre vizează: modificarea Legii 249/2015 cu includerea prevederii clare ca, în condiţiile în care un operator economic de tipul OTR/colector/reciclator nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale asumate, responsabilitatea plăţii obligaţiilor către Fondul de Mediu să revină ca şi obligaţie acestuia şi nu producătorului. Este o solicitare logică dat fiind faptul că toţi aceşti operatori sunt înregistraţi şi certificaţi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. În condiţiile în care un OTR îşi pierde licenţa sau intră în insolvenţă/faliment, luând în considerare că poate avea sute sau chiar mii de companii cliente, este absolut necesar să existe un termen de maximum 90 de zile în care obligativitatea plăţii fondului de mediu să fie suspendată, timp necesar ca aceste companii să poată negocia un contract cu un alt OTR sau cu firme colectoare’, spun producătorii români de BCA.

În plus, aceştia au solicitat implementarea urgentă a unui plan de măsuri care să facă atractivă înfiinţarea de noi companii de colectare sau reciclare pentru a putea aduce oferta la nivelul volumului de materiale reciclabile care se introduce pe piaţă.

PRO BCA – Organizaţia Patronală a Producătorilor de BCA din România reuneşte principalele companii producătoare de BCA şi alte materiale de construcţii, din organizaţie făcând parte Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum şi compania producătoare de pastă de aluminiu, Alba Aluminiu. PRO BCA este membră a Asociaţiei Europene a Producătorilor de BCA – EAACA.

Te-ar mai putea interesa și
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări......
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, prefectul Zoltan Nemeth, a anunţat sâmbătă ...
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...