Patronatele din transporturile rutiere solicită Parlamentului demiterea şefului ASF

Economica.net
14 09. 2016
misu_negritoiu_rica_petrescu_31076000

‘Tocmai instituţia pe care o conduce – ASF – ne oferă motivele pentru care domnul Mişu Negriţoiu ar trebui demis imediat, după ce în 2016 rata combinată a daunei a scăzut de la 130% la 100%, dar cu toate acestea tarifele RCA pentru transportatorii rutieri, la clasa B0, au crescut de la 3.500 euro în decembrie 2015, la 5.000 de euro în iulie 2016. În al doilea rând, sistemul bonus-malus a devenit complet nefuncţional în mandatul actualului Preşedinte ASF, chiar Autoritatea recunoscând că firmele de asigurări au vândut asigurări RCA la malus M1-M8 la preţ de 5.000 – 8.000 lei faţă de bonus B1-B8 la 16.000 – 20.000 lei. Trebuie ţinut cont că asigurarea RCA este obligatorie şi că metoda de calcul RCA trebuie sa fie transparentă şi publică’, se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanţii transportatorilor rutieri afirmă că şeful ASF a avut o atitudine de ignoranţă la adresa industriei transporturilor rutiere, care înglobează 5% din produsul intern brut şi de care depind peste 500.000 de români, pe care a adus-o aproape de faliment, după ce în urma a zeci de întâlniri cu patronatele din transporturile rutiere nu a luat nicio decizie care să rezolve situaţia actuală.

‘Deşi patronatele din transporturile rutiere sunt în discuţii de un an de zile cu ASF, iar în decembrie 2015 au avut loc proteste, domnul Mişu Negriţoiu s-a dovedit incapabil să gestioneze situaţia şi a adâncit criza RCA de la finalul lui 2015. Având în vedere cele de mai sus, cerem Parlamentului României să îl demită imediat pe actualul Preşedinte ASF pentru a aduce în locul acestuia o persoană competentă care să rezolve criza de pe piaţa RCA’, subliniază comunicatul citat.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală cu peste 14.000 membri – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este audiată miercuri în comisiile reunite pentru buget-finanţe şi transporturi din Camera Deputaţilor pe tema poliţelor RCA.

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care se află miercuri pe masa Guvernului prevede introducerea unui tarif de referinţă pentru poliţele RCA care să fie îngheţat pe o perioadă de şase luni.

În cursul dimineţii de miercuri, transportatorii rutieri au discutat cu reprezentanţii Guvernului şi cu cei ai Concurenţei Concurenţei pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de preţul de referinţă la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Miercuri după-amiază patronatele din Transporturi urmează să anunţe dacă renunţă sau nu la protestul anunţat pentru joi la nivelul întregii ţări.