Patronatele din turismul balneo și din industria SPA avertizează că domeniile lor vor colapsa până la sfârșitul anului

Mai multe asociații patronale din turismului balneo și din industria SPA, printre care Organizația Patronatelor Turismului Balnear din România, desprespa.ro și Alianța pentru Turism, au susținut astăzi o conferință de presă prin intermediul căreia au lansat un apel de urgență pentru salvarea acestor importante segmente pentru economia românească.
Economica.net - mie, 09 sept. 2020, 13:28
Patronatele din turismul balneo și din industria SPA avertizează că domeniile lor vor colapsa până la sfârșitul anului

Potrivit patronatului din industria turistică balneo, în anul 2019, sectorul a atras peste 2,27 de milioane de turiști, care au cheltuit peste 367,5 milioane de euro în stațiunile balneare din România. În 2020, din martie, odată cu instaurarea stării de urgență cauzată de pandemia de COVID-19, totul s-a oprit. Astăzi, după 6 luni, România continuă să fie singură țară din Europa ale cărei restricții aferente industriei balneare și spa nu au fost ridicate în totalitate.

În 2020, numărul turiștilor care au frecventat hotelurile din stațiunile balneare că Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Calimanești, Techirighiol, a fost mai mic cu 60% decât anul trecut. În aceste condiții, stațiunile balneare, cei peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA, dar și peste 60% din companiile cu profil balneo și spa vor intra în faliment până la finalul anului 2020.

În piața spa, în 2019 au fost peste 1,21 de milioane de clienți, dintre care peste 1 milion au optat pentru relaxare la saune și piscine și 217.000 pentru tratamente spa de relaxare și prevenție, conform datelor cenralizate de despreSpa.ro.

În acest moment România, țara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă, fără a putea să folosească resursele naturale, iar hotelurile din stațiunile balneare rămân paralizate din cauza facilităților închise încă din luna martie. Acum industria se pregătește să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând.

”Este un moment foarte greu pentru antreprenorii și investitorii din întreaga țară. Trebuie înțeles urgent că până la sfârșitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investițiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf și cenușă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii și familiile lor fără locuri de muncă și nici orașele balneare fără singura lor sursă de venit. Suntem pregătiți să demarăm mișcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente. Poate vom avea într-o zi oameni în conducere care să iubească această industrie”, a declarat în cadrul conferinței Nicu Rădulescu, președintele OPTBR.

Alături de campania „Singuri în Europa” s-au alăturat și companii ce utilizează resursele naturale ale stațiunilor, precum Ivatherm, ce folosește apa termală din Herculane pentru produsele sale dermatocosmetice.

În cadrul conferinței, specialiști medicali, antreprenori și investitori au sublinitat necesitatea de repornire completă, arătând că industria este pregătită să deschidă cu măsuri de siguranță și cu rigorile necesare, fiind deja o industrie ce lucrează cu rigori de igienă specifice unui centru medical și ce acum poate să vină în susținerea întăririi imunității în aceste momente importante.

În timpul așteptării unei reacții din partea autorităților și un răspuns la apelurile făcute către stat, România pierde aproximativ 1 milion de euro pe zi generate de zona balneo și SPA.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...