Patronatul din retailul nealimentar cere Guvernului adoptarea OUG privind plata chiriilor din centrele comerciale

Cristian Negrei - lun, 01 mart. 2021, 17:16
Patronatul din retailul nealimentar cere Guvernului adoptarea OUG privind plata chiriilor din centrele comerciale

Organizația Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) avertizează Guvernul cu privire la situația grea în care se află această industrie, cerându-i să ia măsuri imediate pentru a se evita în al 12-lea ceas colapsul acestei industrii.

Potrivit unui comunicat transmis de RORETAIL, în 2020 activitatea magazinelor din retailul nealimentar a fost oprită pentru mai multe luni prin decizii ale autorităților, iar redeschiderea ulterioară, în condițiile menținerii diferitor restricții (spre ex. limitarea programului de funcționare), nu a condus la revenirea volumului vânzărilor la un nivel minimal necesar supraviețuirii economice.

Deși unele centre comerciale au încercat în perioada de redeschidere să susțină activitatea retailerilor nealimentari în baza asigurărilor date de autorități privind promovarea unor măsuri de sprijin a acestora, situația s-a înrăutățit dramatic în ultimele luni în condițiile în care nu a fost implementată nici o astfel de măsură, se specifică in comunicat.

Proiectul de OUG privind sprijnul pentru plata chiriilor magazinelor nu a mai fost adoptat, iar Ministerul Fondurilor Europene a eliminat activități economice esențiale ale companiilor active în industrie din categoria celor eligibile (OUG 130/2020) pe măsura 2 – capital de lucru.

Drept urmare, multe centre comerciale au început executarea scrisorilor de garanție bancară sau/și la acțiuni în instanță pentru recuperarea datoriilor de la retaileri. Sub această presiune și în condițiile dificultăților financiare profunde traversate de un an de zile de la debutul epidemiei de Covid-19 în România, companiile din retailul nealimentar își încetează rând pe rând activitatea.

Industria textilă și cea de încălțăminte se plasează astăzi printre cele mai afectate industrii, multe fabrici fiind închise, iar retailerii se confruntă cu stocuri mari ce nu pot fi comercializate. În acest sector vânzările au rămas cu mult sub nivele inferioare celor anterioare crizei Covid-19, scăderile vânzărilor din magazine în ultimele luni ajungând la niveluri medii de 60%-80%, situația fiind chiar mai disperată pentru altele.

”Într-o industrie în care activează peste 45.000 de companii cu o cifră de afaceri de 81,55 de miliarde de lei, lipsa oricărui sprijin real al autorităților a făcut ca anul trecut peste 5.000 de firme din retailul nealimentar să își închidă porțile. Nu este un punct de maxim sau un punct de final. Ne îndreptăm rapid spre un colaps cvasi generalizat al retailului nealimentar, ceea ce riscă să lase fără un loc de muncă peste 200.000 de salariați și să provoace un puternic șoc la nivel economic și social. Avem nevoie de o abordare corectă și de un ajutor concret, nu de promisiuni. Vremea lor a trecut. Fără un sprijin rapid și țintit, fără asumarea unei decizii, inclusiv politice din partea decidenților și a membrilor coaliției de guvernare, pur și simplu ne scufundăm”, a declarat, Roxana Socaciu, director executiv RORETAIL.

Citiți și: Organizația RORETAIL avertizează că întreg comerțul nealimentar este aproape de colaps și că probabil vor urma proteste (economica.net)

În ultimele două luni, reprezentanții RORETAIL au solicitat reluarea dialogului cu autoritățile române și au transmis în nenumărate rânduri către ministerele de resort și Guvern propunerile sale însă acestea au rămas fără nici un fel de răspuns.
Organizația Patronală a Retailerilor din România face apel la Guvernul României să promoveze de urgență deciziile așteptate de sprijinire a retailului nealimentar, unele dintre ele cuprinse și în programul de guvernare:

Deblocarea și aprobarea proiectului de OUG privind ajutorul pentru plata chiriilor pentru întreprinderile din centrele comerciale;

Completarea măsurilor din OUG 130/2020 destinate capitalului de lucru cu o serie de activități eligibile pentru activitățile economice afectate sever de criza covid;

Permiterea accesului la măsurile de sprijin/finanțare și a companiilor (mijlocii) ce înregistrează mai puțin de 50 de milioane de euro cifră de afaceri, dar care au mai mult de 249 de angajați, sau există o legătură între companii. Sunt foarte multe exemple de astfel de companii, cu mai multe magazine la nivel național, cu o cifră de afaceri sub 50  de milioane de euro, dar care au înregistrat în 2019 un număr de 260 – 280 de angajați. Practic, acestor companii le-a fost blocat accesul la măsurile de suport gândite de autorități.

Identificarea și promovarea unor măsuri/programe pentru sprijinirea industriilor/activităților care nu au fost incluse în programele de granturi de capital de lucru (fashion, încălțăminte, servicii înfrumusețare, locuri de joacă copii etc).

RORETAIL – Organizaţia Patronală a Retailerilor din România este o asociație înființată în anul 2014, care grupează peste 1.000 de magazine din România, din retailul nealimentar și din HoReCA din centrele comerciale, grupând deopotrivă branduri naționale și internaționale și însumând peste 12.000 de angajați.

RORETAIL își propune să contribuie la menținerea unui climat de afaceri predictibil și atractiv în România, în beneficiul final al economiei locale și al românilor. În acest sens, asociația susține realizarea unui dialog transparent și deschis cu autoritățile române, cu alte asociații profesionale și de afaceri active pe piața românească, cu specialiști economici și din mediul academic.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...