Patronatul Investitorilor Autohtoni: Cerem majorarea pragului de 40.000 de lei de la care se poate cere deschiderea procedurii de insolvenţă

Economica.net
27 02. 2018
insolvent_48617800_10457400_78117400

Acesta a afirmat că una dintre propunerile PIAROM este mărirea nivelului de 40.000 de lei al cuantumului minim al creanţei de la care fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Pârvan a declarat că nu propune un nivel anume şi că acesta ar trebui stabilit pe baza situaţiei existente în prezent, dar a precizat că pragul de 40.000 de lei pare mic.

‘Avem insolvenţe în care acţionarul a finanţat ani de zile firma şi este unul dintre cei mai mari creditori. Lucru puţin ciudat din punct de vedere economic, ca să fiu elegant. Şi atunci una dintre propuneri este ca, înainte de insolvenţă, acestui acţionar sau acţionarilor care au împrumutat firma ani în şir şi care sunt printre cei mai mari creditori să li se convertească aceste datorii în acţiuni. Mi se pare firesc că, dacă tot au finanţat ani de zile, să-şi ia acţiunile pe baza banilor pe care i-au băgat, după care să venim să declanşăm insolvenţa’, a spus Cristian Pârvan.

A treia propunere de modificare a Legii 85 este ca, înainte de declararea insolvenţei, obligatoriu să se treacă şi prin alte procese care să nu implice insolvenţa, de încercare de mediere între creditori şi companii astfel încât să se reducă numărul proceselor.

Acesta a afirmat că există în economie 200.000 de firme aflate în diverse faze ale insolvenţei, dar pe lângă acestea există 260.000 de societăţi cu capital negativ.

‘Deci avem în economie firme care nu sunt în insolvenţă, dar care au capital negativ, capital sub capitalul legal, şi în România nu se întâmplă nimic. Aceste firme parazitează în continuare mediul de afaceri’, a spus Cristian Pârvan.