Patronii cer Guvernului să asigure finanţare internă pentru proiectele contractate din fonduri UE

Reprezentanţii oamenilor de afaceri din România solicită Guvernului să asigure finanţare internă pentru cele peste 8.000 de proiecte contractate din fonduri UE, în condiţiile în care au fost presuspendate plăţile de către Comisia Europeană.
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 13:22
Patronii cer Guvernului să asigure finanţare internă pentru proiectele contractate din fonduri UE

Aceştia adresează în acest sens un apel public către Guvern şi personal primului ministru Victor Ponta, prin care cer verificarea modului în care instituţiile publice pun în aplicare măsurile corective convenite cu Comisia Europeană, concomitent cu intensificarea negocierilor pentru deblocarea rambursărilor de fonduri UE.

„Cerem prezentarea publică a unui raport privind situaţia la zi a negocierilor între România şi Comisia Europeană, astfel încât beneficiarii proiectelor afectate de presuspendarea plăţilor să poată să-şi minimizeze consecinţele financiare negative pe care trebuie să le suporte”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Asociaţia cere Guvernului să asigure finanţarea internă a celor peste 8.000 de proiecte contractate din fonduri UE şi aflate în derulare, evitând deschiderea de procese contra statului român de către companiile, ONG-urile sau persoanele afectate de întârzierea plăţilor. Aceste întârzieri ajung în unele cazuri la peste 300 zile, încălcându-se astfel contractele asumate în numele statului de către Organismele Intermediare, gestionare a fiecărui program.

AOAR semnalează situaţia în cazul administrării Programului Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, axa 3 întreprinderi mari, caz în care proiectele depuse până la 16 august 2011, evaluate până la 1 februarie 2012 au dus la finanţarea iniţial a doar 36 proiecte, din cele circa 140 proiecte aprobate de evaluatorii independenţi.

„Urmare a solicitărilor constante făcute şi de AOAR, lista proiectelor posibil a fi finanţate a fost extinsă, etapizat până la 61 proiecte, contractarea acestora nefiind finalizată nici până la 15 noiembrie 2012, respectiv după 9 luni. Situaţia este cu atât mai greu de înţeles în condiţiile în care, urmare a restricţiilor bugetare, Guvernul nu a sprijinit financiar mediul de afaceri”, se precizează în comunicat.

Oamenii de afaceri arată că firmele implicate în proiectele finanţate de la UE vor fi afectate negativ din cauza acestor întârzieri, în condiţiile în care acestea au accesat credite pentru asigurarea a circa 50% din valoarea totală a proiectului, au solicitat şi plătit scrisori de garanţie bancară, cu valabilitate limitată în timp, documente solicitate pentru încheierea contractelor.

De asemenea, aceştia spun că termenele lungi de derulare a proiectelor cu fonduri UE, care ajung la 1,5-1 ani, pot compromite integral sensul acestui program, care ar putea ajuta creşterea competitivităţii companiilor româneşti.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...