Patronii preferă să angajeze roboți cu AI decât proaspăt absolvenți din generația Gen Z: ”Le lipsește experiența în lumea reală”

Chiar și atunci când se confruntă cu o lipsă generalizată de forță de muncă, firmele preferă să angajeze un robot cu inteligență artificială decât un proaspăt absolvent, potrivit unui nou studiu.
Economica.net - D, 02 feb. 2025, 13:01
Patronii preferă să angajeze roboți cu AI decât proaspăt absolvenți din generația Gen Z: ”Le lipsește experiența în lumea reală”

Analiza, realizată de Hult International Business School și firma independentă de cercetare Workplace Intelligence, a intervievat 800 de lideri de resurse umane și 800 de proaspeți absolvenți (cu vârste cuprinse între 22 și 27 de ani) în funcții din domeniul afacerilor, inclusiv finanțe/contabilitate, marketing, vânzări, management, operațiuni/logistică și analiză/inteligență de afaceri, potrivit Newsweek.com.

Aproape toți liderii de resurse umane, 98%, au declarat că organizația lor se luptă să găsească talente, însă 89% au afirmat că evită să angajeze proaspeți absolvenți.

Atunci când au fost întrebați de ce, responsabilii cu recrutarea au declarat că proaspeților absolvenți le lipsește experiența în lumea reală (60%), o mentalitate globală (57%), abilitățile de lucru în echipă (55%), seturile de competențe potrivite (51%) și eticheta de afaceri adecvată (50%).

Trei din zece lideri de resurse umane ar prefera să lase un post neocupat decât să angajeze un proaspăt absolvent.

Aproape patru din zece (37%) ar prefera ca un robot sau o inteligență artificială să facă treaba decât un proaspăt absolvent, în timp ce 45% spun că ar prefera să angajeze un freelancer.

La companiile care au făcut pasul cel mare și au angajat proaspeți absolvenți în ultimul an, majoritatea (78%) au concediat deja cel puțin o parte dintre aceștia.

În schimb, proaspeții absolvenți care au reușit să se angajeze în companii au considerat că experiența de lucru este neprețuită. 77% au declarat că au învățat mai mult într-o jumătate de an la locul de muncă decât în patru ani de facultate, iar 87% au afirmat că angajatorul lor le-a oferit o formare profesională mai bună decât facultatea.

Peste jumătate (55%) au declarat că facultatea nu i-a pregătit în niciun fel pentru locul de muncă pe care îl ocupă în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea poverii financiare. Președintele SUA a spus că armele le vor plăti europenii
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea ...
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a făcut apel marţi la SUA "să împartă povara" noului plan de înarmare a Ucrainei, anunţat luni de către preşedintele american Donald Trump, a cărui......
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a tranzacţiilor ...
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Premierul ucrainean Denis Şmîgal şi-a prezentat marţi demisia în Parlamentul ţării (Rada Supremă), la o zi după ...
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte boli care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap. Există fraudă în sistem”
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte ...
Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor ...