1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

Patru bănci au împrumutat 665 milioane lei de la BNR, printr-o licitaţie repo

Banca Naţională a României a împrumutat luni patru bănci cu 665,4 milioane lei, prin operaţiunea repo săptămânală, sumă uşor sub împrumuturile acordate săptămâna trecută, deşi dobânzile practicate pe piaţa interbancară sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară.

07 mai, 2013 | Mediafax

La operaţiunea de la începutul săptămânii trecute au participat patru instituţii de credit, care au atras 709,5 milioane lei.

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.

Dobânzile practicate marţi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o săptămână au crescut uşor, însă sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară. Dobânzile afişate marţi sunt de 3,81% - 4,31% pe an, în scădere faţă de nivelurile de vineri, de 3,98% - 4,48% pe an.

Împrumuturile acordate marţi de banca centrală prin licitaţia repo vor fi rambursate luni, pe 13 mai.

Începând din 4 martie, BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo, iar sumele au variat între 7,33 miliarde lei şi 178,3 milioane lei.

În perioada octombrie 2012 - februarie 2013 banca centrală a limitat sumele împrumutate prin licitaţiile repo. Reluarea plafonării a venit într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioda octombrie - febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.

În acelaşi timp, sumele solicitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,73 miliarde lei şi un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de bănci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauză că la licitaţiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii umelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR anunţă un plafon băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO