Patru deal-uri cu acţiuni OMV Petrom au dus rulajul BVB la maximul ultimelor trei luni

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,32%, într-o piaţă unde patru deal-uri cu titluri OMV Petrom (SNP), reprezentând 0,17% din acţiunile companiei şi cu o valoare cumulată de aproape 42 milioane lei, au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.
Economica.net - lun, 04 mart. 2013, 17:11
Patru deal-uri cu acţiuni OMV Petrom au dus rulajul BVB la maximul ultimelor trei luni

În prima parte a zilei au fost realizate tranzacţii negociate cu 0,53% din acţiunile SIF Transilvania (3,6 milioane lei) şi cu 23% din titlurile Cemacon (3 milioane lei), iar în a doua parte a şedinţei au fost efectuate patru deal-uri cu acţiuni OMV Petrom (41,9 milioane lei).

Cel mai mare pachet de acţiuni OMV Petrom a fost transferat la ora 15:50 pentru aproape 27 milioane lei (peste 6 milioane euro).

Unii brokeri spun că acţiunile ar fi fost cumpărate de un broker străin pentru unii dintre clienţii săi.

Ultimul deal cu acţiunile OMV Petrom a fost realizat la 0,4417 lei, preţ în scădere nesemnificativă cu 0,07%, iar pe piaţa principală, titlurile au crescut cu 0,29%, la 0,4433 lei. Tranzacţiile de pe piaţa principală au însumat 360.000 de lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 70,8 milioane lei (16,2 milioane euro), valoare de aproape şase ori peste rulajul de vineri, de doar 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro). Aproape 60%din lichiditatea pieţei a fost asigurată de deal-uri cu acţiunile OMV Petrom.

Un rulaj mai ridicat decât cel de luni a fost înregistrat pe 28 noiembrie, când tranzacţiile au cumulat 91,3 milioane lei (20,2 milioane euro).

Exceptând investitorii implicaţi în tranzacţiile negociate, cei mai mulţi investitori de la BVB au continuat să absenteze de la tranzacţionare, astfel că rulajele au fost reduse în cazul majorităţii acţiunilor. Rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat doar acţiunile emise de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„După raportarea rezultatelor financiare preliminare ale companiilor, investitorii aşteaptă acum convocatoarele pentru adunările generale ale acţionarilor în care se va hotări soarta profiturilor, acolo unde este cazul. Se pare că investitorii sunt mulţumiţi de dividendele propuse de SIF Transilvania şi SIF Moldova, dacă ne uităm că aceste acţiuni au crescut după publicarea convocatoarelor. Din păcate, volumele nu sunt spectaculoase, o bună parte din lichiditatea pieţei fiind făcută de tranzacţiile negociate pe piaţa deal. Probabil că bursa va evolua în jurul acestor niveluri în lipsa unor evenimente deosebite pe plan extern şi în lipsa unor convocatoare AGA cu propuneri surprinzătoare la companiile importante”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era cu 0,49% sub nivelul de vineri, iar indicele BET-XT era în scădere cu 0,35%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,09% sub şedinţa anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a stagnat, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,26%.

Rulaje mai ridicate au înregistrat şi acţiunile SIF Oltenia (5 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,8 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (3,7 milioane lei).

Tranzacţii negociate au fost realizate şi cu 0,53% din acţiunile SIF Transilvania (3,7 milioane lei), cu un pachet reprezentând 23% din titlurile Cemacon (3 milioane lei), precum şi cu titlurile SIF Banat-Crişana (667.000 de lei) şi BRD (454.000 de lei).

Deal-ul cu pachetul reprezentând 23% din acţiunile Cemacon a venit după ce în ultima săptămână preţul acestor titluri s-a dublat, de la 0,025 lei la 0,05 lei. Evoluţia din precedentele săptămâni a dus capitalizarea Cemacon la 12,4 milioane lei.

„Transferul unui procent important din acţiunile producătorului de cărămizi pe piaţa deal vine după o creştere puternică a preţului acţiunilor în ultimele zile şi, probabil, că evoluţia din zilele anterioare a pregătit această tranzacţie”, a afirmat brokerul.

Fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, înregistrat în Luxemburg şi administrat de o compania KJK Capital Management din Finlanda a anunţat luni că şi-a majorat participaţia la Cemacon la 5,5%, cumpărând vineri 3,6% din titluri.

Pe piaţa principală, acţiunile Cemacon au încheiat în creştere cu 10,36%, la 0,0522 lei, pe un rulaj de 474.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 118.000 de lei, valoare de aproape şase ori sub rulajul de vineri, de 678.000 de lei.

La închiderea pieţei principale, bursele vest-europene evoluau incert. Piaţa de la Paris era în creştere cu 0,1%, iar bursele de la Frankfurt şi Londra erau în scădere cu până la 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...