Patru mari retaileri alimentari au venit în prima jumătate a anului cu 163 de milioane de euro „de acasă” pentru expansiunea din România

Grupurile germane REWE și Metro, investitorul cipriot care a preluat de la Metro fostele magazine Real și retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează în România lanțurile Mega Image și Shop&Go, au trimis către subsidiarele locale aproximativ 163 de milioane de euro în prima jumătate a acestui an.
Alina Stanciu - Dum, 13 aug. 2023, 21:06
Patru mari retaileri alimentari au venit în prima jumătate a anului cu 163 de milioane de euro

Patru dintre cele mai mari grupuri de retaileri alimentari prezente pe plan local continuă să își finanțeze expansiunea din România cu bani de „de acasă”, prin aport străin la capitalul social al filialelor din țara noastră, arată o analiză a Economica.net realizată pe baza datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului din prima jumătate a anului.

Cei mai mulți bani, peste 122,9 milioane de euro, au fost aduși de grupul german Rewe, prin societatea de dezvoltare imobiliară Rewe Projektentwicklung Romania SRL. Rewe operează la ora actuală 347 de supermarketuri Penny în toată țara și are importante planuri de expansiune.

Retailerul și-a bugetat pentru anul acesta investiții în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro, ca și anul trecut, pentru a pune pe hartă 35-40 de magazine noi în toată țara.

„Am încheiat procesul de remodelare pentru toate magazinele din rețea. A fost un demers amplu pe care l-am început în 2020. În cei trei ani, am remodelat un total de 251 de magazine. De asemenea, începând cu 2020, toate magazinele noi din rețeaua PENNY au fost deschise direct sub formatul PENNY Punct. Așadar, în 2023 ne vom concentra eforturile pe extinderea rețelei de magazin”, au explicat pentru Economica reprezentanții companiei.

Din datele ONRC, al doilea cel mai mare aport la capitalul social din primele șase luni ale anului a fost făcut de Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize. În iunie, societatea a primit din Olanda un aflux de capital de 36,2 milioane de euro.

Retailerul a raportat în 2022 afaceri de peste 8,7 miliarde de lei, cu 16,6% în plus față de 2021 și un profit net de 139,6 milioane de lei, cu 29,6% mai mare comparativ cu 2021.

La finele anului trecut, compania opera, potrivit propriei raportări financiare, 956 de magazine, cu 36 mai multe decât în 2021.

Alți 2,3 milioane de euro au intrat în retailul autohton, din Cipru, pentru capitalizarea Remarkt Magazine SRL, companie deținută, potrivit termene.ro, de compania cipriotă Terazone Enterprises LTD în spatele căreia se află foști manageri Metro, Gerardo Monzillo și Dusan Wilms.

Remarkt a preluat de la Metro, în 2017, unitățile real Arad și Oradea și operează acum sub brandul Remarkt pe lângă cele două hipermarketuri, alte opt magazine, dintre care șase de proximitate și două outleturi.

De asemenea, Remarkt operează și un magazin online.

Nu în ultimul rând, o altă majorare de capital, în valoare de 1,49 de milioane de euro, a fost făcută de o companie din grupul Metro, respectiv Metro Group Retail Real Estate România.

Retailerul german Metro Cash&Carry, care operează în franciză cel mai mare lanț de magazine de proximitate din țară, și-a planificat pentru următorii cinci ani investiții de 180 de milioane de lei în rețeaua LaDoiPași, care a trecut în martie pragul de 2.000 de magazine.

„Avem patru piloni importanți de dezvoltare și am alocat un buget de peste 180 de milioane de lei pentru următorii cinci ani. Investim masiv în brandul LaDoiPași și îmbunătățim constant comunicarea cu consumatorul. Vrem să comunicăm într-un mod personalizat și să aducem cât mai mulți clienți în magazinele dvs. (ale francizaților n.red.) Îmbunătățim parteneriatele cu dumneavoastră și cu furnizorii astfel încât fiecare tipologie de magazin să aibă propoziția comercială de care are nevoie. Transformarea digitală continuă, este foarte necesară și facem împreună pași rapizi atât din punct de vedere B2B cât și B2C. Investim în evoluție și oameni și continuăm să avem o expansiune cantitativă și păstrăm ritmul expansiunii pentru a ne consolida poziția în România”, declara Irinel Popescu, Franchise Director Metro, în cadrul conferinței anuale pentru francizați.

 

Menţionăm că valoarea investiţiilor din retail din analiza Economica.net a reieşit pe baza clasamentului primelor 40 de societăţi după participarea străină la capitalul social total subscris, în echivalent valută, în perioada ianuarie-iunie 2023, realizat de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...