1EUR = 4.7340 RON | Bucureşti 32 º

Companii

Patru poduri noi ale prieteniei peste Dunăre, către bulgari

Premierul Mihai Tudose a discutat săptămâna trecută cu ambasadorul Chinei despre o nouă conexiune cu sudul Europei, o autostrada Bucureşti – Sofia. În trecut, s-a mai evocat posibilitatea construirii de noi poduri peste Dunăre, patru la număr, către Bulgaria, cu un preţ estimat la aproape 870 milioane de euro.

07 aug, 2017 | ECONOMICA.net

Un prim proiect discutat de premier în cursul întrevederii cu oficialul chinez a fost construcţia unui pod suspendat peste Dunăre, la Brăila, cuprins în Master Planul General de Transport al României şi pentru care a fost lansat deja anunţul de licitaţie.

Alte proiecte de infrastructură menţionate de Tudose se referă la construcţia unei autostrăzi Bucureşti-Sofia sau construcţia unei reţele de transport feroviar de mare viteză, pe pernă magnetică, dezvoltată în comun de România, Bulgaria, Serbia şi, eventual, Grecia, după modelul celor deja funcţionale în China.

Acestea nu sunt însă primele proiecte transfrontaliere pe care România le-ar putea realiza cu vecinii de la sud de Dunăre.

Conform unor planşe apărute pe forumurile de infrastructură, preţurile estimative pentru construirea a patru poduri dunărene transfrontaliere se ridică la 867 milioane de euro.

Cel mai scump dintre ele va fi noul pod Giurgiu - Ruse, cu un cost estimat la 248 milioane de euro. Urmează podul Oriahovo – Bechet, cu un preţ de 217 milioane de euro. Podul Nicopole – Turnu Măgurele este estimat la 209 milioane de euro, iar podul Silistra – Călăraşi ar putea costa 193 milioane de euro.

Preţurile pentru trei dintre poduri, Giurgiu – Ruse, Nicopole – Turnu Măgurele şi Silistra – Călăraşi, rezultă din studii de prefezabilitate realizate de către compania românească Transproiect 2001.

În prezent, România este legată de Bulgaria doar prin două poduri: Giurgiu - Ruse (numit şi Podul Prieteniei, deschis în 1954) şi Calafat - Vidin (inaugurat în 2013).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO