Patru programe destinate IMM-urilor vor intra în vigoare în martie şi aprilie

Patru programe pentru IMM-uri şi tinerii antreprenori vor intra în vigoare în lunile martie şi aprilie, a anunţat duminică premierul Victor Ponta, într-o postare pe blog.
Economica.net - lun, 10 mart. 2014, 07:32
Patru programe destinate IMM-urilor vor intra în vigoare în martie şi aprilie

‘Guvernul pe care îl conduc va fi primul care va respecta legea conform căreia IMM-urile sunt susţinute de la buget cu minimum 0,4% din PIB. Mă bucur să anunţ că luna aceasta vor intra în vigoare patru programe menite a ajuta IMM-urile şi tinerii antreprenori. Este vorba de programele Tineri Întreprinzători, Stimularea Femeilor Manager, la care înscrierile vor fi deschise de mâine, programul Start, care va începe de săptămâna viitoare, şi programul de dezvoltare pentru IMM-uri, disponibil din luna aprilie’, susţine Victor Ponta.

Premierul arată că, pe lângă schema de minimis de 2 miliarde lei (cu posibilitate de prelungire la 4 miliarde lei), care facilitează accesul la credite prin mecanismele de garantare şi contragarantare, la care există peste 7.000 de IMM-uri aplicante eligibile la final de ianuarie, în luna martie şi aprilie intră în funcţiune patru programe.

Primul este programul ‘Tineri întreprinzători’, la care înscrierile vor fi deschise de luni, cu finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro.

‘Debutanţii în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, pot să depună online cererile începând cu data de 10 martie. Buget, 21 milioane de lei. Instituţia – Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism. Tinerii primesc 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii va garanta pentru creditele contractate de firmele înfiinţate de tineri în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, cu până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei. Beneficiarii programului vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată’, declară Victor Ponta.

‘Programul de stimulare a Femeilor Manager’ începe luni şi constă în alocare financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.

‘Programul Start’ – acces la finanţare a tinerilor întreprinzători începe din 17 martie. Bugetul alocat în anul 2014 este de 13 milioane de lei, iar estimările sunt de câteva sute de beneficiari. Programul înseamnă finanţări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Întreprinzătorii trebuie să contribuie cu restul banilor din surse proprii.

‘Programul de dezvoltare pentru ÎMM-uri’ va începe din luna aprilie.

‘Înseamnă finanţare pentru dezvoltarea şi modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei. Beneficiarii eligibili primesc finanţări nerambursabile de maximum 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici şi 60% pentru întreprinderi mijlocii din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Valoarea maximă a grantului nu poate depăşi 80.000 lei pentru fiecare beneficiar’, spune Ponta.

‘Actualul guvern nu este doar format din tineri, ci este de partea tinerilor. Vreau să îi încurajăm pe tinerii antreprenori şi să îi ajutăm în dezvoltarea unei afaceri la noi în ţară, care să creeze astfel noi locuri de muncă în România’, declară Victor Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...