Patru şoferi Uber, amendaţi cu câte 25.000 de lei în Cluj. Taloanele şi plăcuţele de înmatriculare, reţinute şase luni

Patru şoferi parteneri ai Uber au fost amendaţi, duminică noaptea, în Cluj, cu câte 25.000 de lei, informează clujust.ro.
Economica.net - lun, 08 aug. 2016, 09:18
Patru şoferi Uber, amendaţi cu câte 25.000 de lei în Cluj. Taloanele şi plăcuţele de înmatriculare, reţinute şase luni

Portalul de ştiri clujust.ro a prezentat situaţia unor şoferi Uber care ar fi fost amendaţi, în Cluj, duminică noaptea, în timp ce taloanele şi plăcuţele de înmatriculare le-au fost retrase pe o perioadă de şase luni.

„Patru șoferi Uber au primit amenzi de câte 25.000 de lei în baza legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. De asemenea, plăcuțele de înmatriculare au fost reținute 6 luni. La ora 2, Uber era suspendat la Cluj și nu se mai putea comanda maşină.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan, a confirmat activitatea de la Secția 6 de Poliție: „Au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale de 25.000 de lei pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație. Ca măsură complementară, au fost reținute certificatele de înmatriculare și plăcuțele”. Cele patru mașini din „schema” Uber au rămas în curtea secției de poliție.

„Uber este un serviciu ilegal, conform legii 129/2015 care completează legea 38/2003. Ei spun ca fac „ride sharing”. Noi nu am împărțit mașina cu nimeni. Am făcut comanda exact ca la un dispecerat taxi şi a venit mașina”, a spus vicepreședintele sindicatului taximetriștilor din Cluj, Ioan Pugna”, arată clujust.ro.

Mai jos, un clip filmat în Cluj, în care se află, aparent, unul dintre şoferii Uber amendaţi.

 

Surse apropiate companiei Uber au declarat, pentru ECONOMICA.NET, că în spatele întregii tevaturi din Cluj au stat taximetriştii locali. Conform acestor surse, taximetriştii se tem că le va fi luată pâinea, ceea ce i-a împins la acţiuni violente de intimidare a şoferilor Uber. Taximetriştii şi-ar fi instalat aplicaţia, pe care au văzut unde sunt şoferi Uber în trafic, i-ar fi blocat, bruscat şi împins, pe unul dintre ei l-ar fi dat cu capul de capotă. La poliţie, tot el a fost amendat cu 25.000 de lei, în condiţiile în care legea citată prevede pedepse maxime de 5.000 de lei. Au fost mai multe situaţii, un şofer care luase pasageri de la Untold s-a plâns că un taximetrist a venit tare spre el în trafic din lateral, şicanându-l şi punându-i viaţa în pericol. Poliţiştii nu ar fi intervenit să corecteze situaţia, ci ar fi încurajat acest tip de comportament agresiv. Nu toţi, unii şoferi Uber, spre exemplu, au fost lăsaţi să plece cu avertismente. Un alt fapt dubios, conform surselor citate, este că poliţiştii, după ce le-au luat plăcuţele, le-au spus „puteţi să vă puneţi numere din carton ca să mergeţi la Bucureşti, nu vă facem nimic”. Ori, conducerea unui autovehicul cu numerele retrase se pedepseşte cu închisoare între 6 luni şi 2 ani.

Sursele susţin că şoferii vor să acţioneze în instanţă, iar Uber îi va ajuta cu ce poate. Conform acestora, nu este un secret că Uber, care funcţionează în 20 de state, este un serviciu nereglementat, însă acest lucru nu este totuna cu ilegal.

Iată şi poziţia oficială a Uber în legătură cu evenimentele din Cluj:

„Uber dezaprobă ferm astfel de agresiuni şi acţiuni de intimidare ale partenerilor Uber şi îi sprijinim în orice mod posibil. Uber este un serviciu inovator, încă nereglementat – funcţionăm în România şi alte 20 de state europene. Există un demers de reglementare la nivelul UE, în linie cu recomandările Comisiei Europene.

Uber nu este un serviciu de taxi – Uber este o aplicaţie de mobil care pune în legătură pasageri cu şoferi parteneri, persoane care îşi împart maşina personală ocazional pentru a-şi acoperi costurile maşinii sau pentru a face un venit în plus. Uber reprezintă încă o opţiune la modalităţile de transport urbane existente. Există însă actori privaţi care ar dori ca lucrurile să râmană neschimbate şi care decurg la măsuri care pun în pericol siguranţa fizică a pasagerilor şi ale şoferilor parteneri”, arată un comunicat al companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...