PCC cere revocarea CA al Oltchim şi întocmirea unui buget „realist” pentru 2013

Compania PCC, acţionar minoritar al Oltchim, solicită revocarea întregului Consiliu de Administraţie (CA) al combinatului chimic şi alegerea unor noi membri prin vot cumulativ, revizuirea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an şi întocmirea unui buget "realist" pentru 2013.
Economica.net - lun, 22 oct. 2012, 15:36
PCC cere revocarea CA al Oltchim şi întocmirea unui buget

PCC, companie înregistrată în Germania, solicită Consiliului de Administraţie să prezinte un raport privind sistemul de distribuţie a produselor comercializate de Oltchim care să evidenţieze cota de profit a intermediarilor şi să propună măsuri de corecţie, potrivit unui comunicat al Oltchim transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, acţionarul minoritar solicită plata integrală a datoriei de 15,7 milioane lei a Oltchim către Salrom, precum şi punerea la dispoziţia Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie a tuturor contractelor de achiziţie publică cu o valoare egală sau mai mare de 500.000 euro.

Alte propuneri ale PCC vizează întocmirea de către CA a unui raport privind contractele de sponsorizare şi publicitate, precum şi eliminarea costurilor extinse ale acestor acorduri.

Propunerile PCC completează convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor Oltchim, programată pentru 5 noiembrie.

La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), la care se adaugă datorii de 130 milioane euro pentru credite contractate şi 85 milioane euro restanţe de plată către furnizori privaţi şi 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat că Guvernul intenţionează să acorde combinatului chimic un ajutor de urgenţă de 20 milioane euro.

Încercarea de privatizare a Oltchim, derulată în luna septembrie, a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri. PCC a participat la licitaţie şi a oferit 2,9 milioane de euro pentru preluarea Oltchim.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...