PDL contestă candidatura lui Mircea Ursache pentru vicepreşedinte ASF. Plenul va decide

PDL a depus o contestaţia la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, privind candidatura lui Mircea Ursache, propus de PSD, pentru postul de vicepreşedinte ASF, urmând ca plenul reunit să decidă asupra acestei sesizări, precum şi a celei formulate de PC.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 08:56
PDL contestă candidatura lui Mircea Ursache pentru vicepreşedinte ASF. Plenul va decide

În contestaţie, PDL invocă faptul că Ursache nu îndeplineşte condiţiile pentru postul de la ASF, decât prin asimilare, nu are vechimea necesară şi nici nu a fost prezent la audierile din comisiile parlamentare.

PDL a anunţat totodată că se va retrage din plenul reunit la votul asupra conducerii ASF.

Şi PC a contestat candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF, conservatorii depunând în acest sens o adresă la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Birourile permanente, reunite marţi dimineaţă în şedinţă, nu au luat nicio decizie asupra acestor contestaţii, urmând ca plenul reunit al Parlamentului, care urmează să se întrunească în scurt timp, să hotărască.

Comisiile parlamentare de Buget-Finanţe şi Economice din Senat şi din Camera Deputaţilor au audiat şi avizat, luni, 11 membri ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şase dintre vechii membri primind aviz negativ.

Astfel, plenul comun al Parlamentului de marţi urma să se pronunţe asupra următoarei componenţe a ASF: Dan Radu Ruşanu – preşedinte, Daniel Dăianu – prim-vicepreşedinte, Tudor Daniel George – vicepreşedinte, Mircea Ursache – vicepreşedinte, Ion Giurescu – vicepreşedinte.

Plenul urma să se pronunţe şi în legătură cu membrii ASF Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu.

Preşedintele, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi cei şase membri au fost avizaţi cu unanimitate de voturi.

Comisiile au dat aviz negativ pentru Nina Puiu – 21 voturi „pentru” şi 30 voturi „împotrivă”; Kralik Larand-Istvan – 0 voturi „pentru”, 47 voturi „împotrivă”, 4 abţineri; Gheoghe Cornel Coca Constantinescu – 3 voturi „pentru”, 47 voturi „împotrivă”, o abţinere; Alexe Gavrilă – 3 voturi „pentru”, 47 voturi „împotrivă”, o abţinere, Iulian Popescu Moscu – 0 voturi „pentru”, 50 voturi „împotrivă”, o abţinere; Silviu Cerna – 1 vot „pentru”, 48 voturi „împotrivă”, 2 abţineri.

Biro Albin, fost membru în CA la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a fost menţionat de către premierul Victor Ponta, în urmă cu două săptămâni, ca fiind pe lista celor trei persoane „cu obrazul gros” care au şi încasat deja sume compensatorii de 230.000 euro net.

„O să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor. Am în faţă cifrele, văd că deja s-au acordat pentru trei foşti membri, câte 230.000 de euro net, pentru Dan Constantinescu, Biro Albin, Daniela Popa. Înţeleg că au făcut şi alţii asemenea cereri şi cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România”, a spus atunci Ponta.

Dan Radu Ruşanu a precizat, la sfârşitul audierilor, că ASF va organiza marţi, după votul din plen, o conferinţă de presă.

El a declarat că cele şase persoane care au primit aviz negativ nu vor primi salarii compensatorii.

„Cei şase care nu mai fac parte din comisie nu vor primi salarii compensatorii. Pe noul Regulament de organizare şi funcţionane nu mai sunt prevăzute salariile compensatorii. Chiar dacă se aplică Ordonanţa, salarii compensatorii nu mai există”, a spus Ruşanu.

ASF a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Potrivit unei ordonanţe aprobate recent de Guvern, ASF va fi condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care vor face parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...