1EUR = 4.8419 RON | Bucureşti 22 º

Companii

PE a condamnat decizia Argentinei de naţionalizare a YPF

Parlamentul European a condamnat vineri decizia Argentinei de naţionalizare a companiei petroliere YPF, divizie a grupului spaniol Repsol, şi a cerut Comisiei Europene să ia măsuri reactive, transmite Reuters.

20 apr, 2012 | Mediafax

Într-o rezoluţie aprobată cu 458 de voturi la 71, politicienii au "deplâns" decizia preşedintelui argentinian Cristina Fernandez, pe care au calificat-o drept "unilaterală şi arbitrară".

Autorităţile de la Madrid au avertizat deja că vor lua măsuri de reacţie la decizia Argentinei, iar un oficial spaniol a declarat joi că Uniunea Europeană ar urma să intervină pentru susţinerea Spaniei.

Parlamentul cere Comisiei Europene să se folosească de toate instrumentele existente la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi G20 pentru a reacţiona faţă de această naţionalizare, care nu respectă "obligaţiile Argentinei din acordurile internaţionale".

Naţionalizarea poate afecta negocierile în curs referitoare la un acord comercial între UE şi blocul Mercosur al ţărilor americo-latine, condus de Brazilia şi Argentina, ca şi sistemul de tarife preferenţiale de care beneficiază statul argentinian în relaţiile cu Uniunea Europeană, se arată în rezoluţie.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele argentinian Cristina Fernandez a naţionalizat YPF, cel mai mare producător de petrol din ţară, preluând participaţia majoritară deţinută de grupul spaniol Repsol, după dispute între administraţie şi companie privind scăderea producţiei şi programul de investiţii.

Directorul general al YPF a fost înlocuit cu ministrul Planificării, Julio De Vido, iar administraţia prezidenţială va trimite Congresului un proiect de lege privind naţionalizarea unei participaţii de 51% la companie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO