PE a votat în favoarea reducerea emisiilor de dioxid de carbon

Parlamentul European a votat marţi, la Strasbourg, în favoarea noilor reglementări care au ca scop reducerea emisiilor de dioxid de carbon ale maşinilor noi până la 95g/km, până în 2020.
Economica.net - mie, 26 feb. 2014, 11:32
PE a votat în favoarea reducerea emisiilor de dioxid de carbon

Textul, care a fost adoptat cu 499 voturi pentru, 107 împotriva şi nouă abţineri, fixează această ţintă, cu o perioada graduală de inserţie de un an, în 2020.

Prevederile permit, totodată, ‘super creditele’, prin care maşinile din portofoliul unui producător vor putea compensa alte maşini ale aceluiaşi producător, aplicabile din 2020 până în 2022, a precizat PE într-un comunicat.

În negocierile cu Consiliul, reprezentanţii Parlamentului au limitat inserţia graduală a ţintei obligatorii de 95g/km la 95% din maşinile noi la un singur an, 2020. Pentru a putea intra în vigoare, actualizarea legislaţiei trebuie aprobată şi de Consiliul de Miniştri.

‘Europa va continua sa fie foarte avansată în reducerea emisiilor de CO2 ale maşinilor, ţinta de 95g reprezentând o economie de 50 milioane de tone de emisii CO2 pe an. Cu toate acestea, costul inovaţiei trebuie să fie acceptabil social şi fezabil economic, atât pentru consumatori cât şi pentru producători’, a declarat în plen raportorul Thomas Ulmer (PPE).

‘Vom introduce noi cicluri de teste care vor reflecta mai bine condiţiile reale de condus’, a completat el.

Super creditele (echilibrare a emisiilor în cadrul portofoliului unui producător) vor fi permise între 2020 şi 2022. Astfel, nu vor exista super credite în perioada 2016-2020, dar vor fi limitate la 7,5g/km în această perioadă. Se vor aplica următorii multiplicatori: o maşina care va emite mai puţin de 50g/km va fi echivalentă cu o maşina cu doi pasageri în 2020, 1,67 pasageri în 2021, 1,33 pasageri în 2022 şi un pasager în 2023.

Comisia Europeană salută decizia Parlamentului European în favoarea noilor reglementări privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon ale maşinilor noi.

Comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard, şi-a exprimat satisfacţia faţă de votul PE, apreciind că acest acord dă certitudine industriei auto de a produce mai mult combustibil eficient şi consumatorilor de a face economie.

‘Comisia va trebui de acum să se concentreze pentru paşii următori şi să vină în următoarele luni cu idei pentru o ţinta pentru o perioadă de după 2020’, a spus comisarul european într-un comunicat al CE.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...