1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Pe ce bani stau ministerele economice în 2013

Dintre miniştrii "economici", liberalul Relu Fenechiu pare a fi cel mai răsfăţat, având pe mână un buget al Transporturilor cu 40% mai mare decât cel de anul trecut. Iată care sunt bugetele pe acest an ale ministerelor economice.

22 ian, 2013 | ECONOMICA.net

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de social democratul Liviu Dragnea va putea cheltui, în acest an, 2,54 miliarde de lei, în creştere cu aproape 6% faţă de bugetul pe anul trecut. Cheltuielile de personal cresc cu 7,4%, cele cu bunurile şi serviciile scad cu 40%, iar subvenţiile cresc cu 198%. Cheltuielile destinate finanţării programelor cu fonduri europene postaderare atrag cea mai mare parte a sumelor: 1,47 miliarde de lei, cu 23% mai mult decât în anul precedent.

Ministerul Finanţelor, condus de liberalul Daniel Chiţoiu, are programate cheltuieli totale de 2,82 miliarde de lei, cu 17,8% mai mult decât anul trecut. Cheltuielile de personal au crescut cu 11,4%, iar cele cu bunurile şi serviciile scad cu 3,9%.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condus de conservatorul Daniel Constantin are, pentru acest an, un buget de 17,28 miliarde de lei, cu 3,5% mai mult decât anul precedent. Cheltuielile de personal cresc cu 11%, cele de bunuri şi servicii cu 4,06%, iar subvenţiile scad cu 32%, până la 1,36 miliarde. Cea mai mare parte din bugetul Agriculturii are ca destinaţie finanţarea proiectelor din bani europeni, unde sunt alocate 14 miliarde de lei, în creştere cu 2,86% faţă de anul precedent.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, condus de social-democrata Rovana Plumb, are de cheltuit în acest an 2,2 miliarde de lei, aproximativ la fel ca anul trecut. Cheltuielile de personal cresc cu 12,9%, iar cele pentru bunuri şi servicii cu 4%. 1,5 miliarde de lei, cu 41% mai mult decât anul precedent, sunt destinate cofinanţării proiectelor pe bani europeni.

Ministerul Transporturilor, condus de liberalul Relu Fenechiu, are un buget de 7,3 miliarde de lei, cu peste 40% mai mult faţă de anul precedent. Creşterea cea mai importantă este la fondurile europene prin programele post-aderare, de 172%, de la 1,24 miliarde lei (execuţia preliminată din 2012) la 3,38 miliarde lei. Cheltuielile de personal vor creşte cu 31%, iar cele pentru bunuri şi servicii cu 42%.

Ministerul pentru Societatea Informaţională, condus de PSD-istul Dan Nica, are un buget de 205 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de anul precedent. Cheltuielile de personal scad la jumătate, cele cu bunuri şi servicii se reduc cu 58%, dar cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri europene post-aderare cresc cu 7.522%, până la 57,7 milioane de lei.

Ministerul Economiei, unde titular este liberalul Varujan Vosganian, are un buget de 1,26 miliarde de lei în acest an, în creştere cu 4% faţă de anul trecut. Cheltuielile de personal cresc cu 20%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 14%, iar cofinanţările pe proiecte europene cresc cu 29,5%.

Ministerul Fondurilor Europene, condus de liberalul Eugen Teodorovici are un buget de 184 de milioaner de lei, în creştere cu 379% a bugetului (ministerul este nou-apărut) aferent activităţilor pe care le grupează acum. Cheltuielile de personal cresc cu 16,3%, cele cu bunuri şi servicii cu 15,5%. Cofinanţările pe proiecte europene cresc cu 527%, până la 171 de milioane de lei, acestea reprezentând majoritatea covârşitoare a cheltuielilor ministerului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO