Pe ce bani stau ministerele economice în 2013

Dintre miniştrii "economici", liberalul Relu Fenechiu pare a fi cel mai răsfăţat, având pe mână un buget al Transporturilor cu 40% mai mare decât cel de anul trecut. Iată care sunt bugetele pe acest an ale ministerelor economice.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 22:08
Pe ce bani stau ministerele economice în 2013

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de social democratul Liviu Dragnea va putea cheltui, în acest an, 2,54 miliarde de lei, în creştere cu aproape 6% faţă de bugetul pe anul trecut. Cheltuielile de personal cresc cu 7,4%, cele cu bunurile şi serviciile scad cu 40%, iar subvenţiile cresc cu 198%. Cheltuielile destinate finanţării programelor cu fonduri europene postaderare atrag cea mai mare parte a sumelor: 1,47 miliarde de lei, cu 23% mai mult decât în anul precedent.

Ministerul Finanţelor, condus de liberalul Daniel Chiţoiu, are programate cheltuieli totale de 2,82 miliarde de lei, cu 17,8% mai mult decât anul trecut. Cheltuielile de personal au crescut cu 11,4%, iar cele cu bunurile şi serviciile scad cu 3,9%.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condus de conservatorul Daniel Constantin are, pentru acest an, un buget de 17,28 miliarde de lei, cu 3,5% mai mult decât anul precedent. Cheltuielile de personal cresc cu 11%, cele de bunuri şi servicii cu 4,06%, iar subvenţiile scad cu 32%, până la 1,36 miliarde. Cea mai mare parte din bugetul Agriculturii are ca destinaţie finanţarea proiectelor din bani europeni, unde sunt alocate 14 miliarde de lei, în creştere cu 2,86% faţă de anul precedent.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, condus de social-democrata Rovana Plumb, are de cheltuit în acest an 2,2 miliarde de lei, aproximativ la fel ca anul trecut. Cheltuielile de personal cresc cu 12,9%, iar cele pentru bunuri şi servicii cu 4%. 1,5 miliarde de lei, cu 41% mai mult decât anul precedent, sunt destinate cofinanţării proiectelor pe bani europeni.

Ministerul Transporturilor, condus de liberalul Relu Fenechiu, are un buget de 7,3 miliarde de lei, cu peste 40% mai mult faţă de anul precedent. Creşterea cea mai importantă este la fondurile europene prin programele post-aderare, de 172%, de la 1,24 miliarde lei (execuţia preliminată din 2012) la 3,38 miliarde lei. Cheltuielile de personal vor creşte cu 31%, iar cele pentru bunuri şi servicii cu 42%.

Ministerul pentru Societatea Informaţională, condus de PSD-istul Dan Nica, are un buget de 205 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de anul precedent. Cheltuielile de personal scad la jumătate, cele cu bunuri şi servicii se reduc cu 58%, dar cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri europene post-aderare cresc cu 7.522%, până la 57,7 milioane de lei.

Ministerul Economiei, unde titular este liberalul Varujan Vosganian, are un buget de 1,26 miliarde de lei în acest an, în creştere cu 4% faţă de anul trecut. Cheltuielile de personal cresc cu 20%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 14%, iar cofinanţările pe proiecte europene cresc cu 29,5%.

Ministerul Fondurilor Europene, condus de liberalul Eugen Teodorovici are un buget de 184 de milioaner de lei, în creştere cu 379% a bugetului (ministerul este nou-apărut) aferent activităţilor pe care le grupează acum. Cheltuielile de personal cresc cu 16,3%, cele cu bunuri şi servicii cu 15,5%. Cofinanţările pe proiecte europene cresc cu 527%, până la 171 de milioane de lei, acestea reprezentând majoritatea covârşitoare a cheltuielilor ministerului.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, potrivit unei transmisii live a secretarului de stat în Transporturi Irinel......
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...