Pe ce îşi cheltuiesc banii tinerii români

Adolescenţii care ies în oraş, într-un club, cheltuiesc între 50 şi 100 de lei pe băuturi alcoolice, ţigări şi mâncare. Fetele cheltuiesc mai degrabă la ieşirile la pizza, fast-food sau la o cafenea, între 10 si 50 de lei.
Economica.net - sâm, 05 iul. 2014, 12:46
Pe ce îşi cheltuiesc banii tinerii români

Tinerii adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani au lunar cheltuieli lunare totale de 1.018 lei, din care cea mai mare parte (194 de lei) se duc pe îmbrăcăminte, mâncare (153 de lei), utilităţi (127 de lei) şi cablu TV, internet (81 de lei), se arată în studiul Financial Behaviour: Bugetul de venituri şi cheltuieli al nativilor digitali din România, realizat de 1424, primul instrument online din România specializat în măsurarea atitudinilor, opiniilor şi obiceiurilor nativilor digitali şi compania de cercetare de piaţă Cult Market Research.

În ceea ce îi priveşte pe adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din studiu reiese că aceştia tind să cheltuiască mai mult decât câştigă. Au cheltuieli lunare de 421 de lei, din care 115 lei îi alocă pentru mâncare, 60 de lei pe îmbrăcăminte şi 55 de lei pe distracţie digitală precum jocuri, muzică sau alte hobby-uri. Pentru ieşitul cu prietenii în oraş, aceştia rezervă lunar în jur de 55 de lei. Ei au venituri medii lunare în valoare de 346 de lei, din care 42% bani de la părinţi, 16% din ajutoare sociale şi 12% din munca proprie.

Atunci cand ies în oraş, băieţii cheltuiesc mai mult decât fetele: între 50 şi 100 de lei pe băuturi alcoolice, ţigări şi mâncare. Fetele cheltuiesc mai degrabă la ieşirile la pizza, fast-food sau la o cafenea: între 10 şi 50 de lei. De asemenea, 20% dintre adolescenţi (14-18 ani) declară că sunt motivaţi de părinţi cu bani pentru ajutorul la treburile din casă şi rezultatele bune de la şcoală. 85% dintre adolescenţi (14-18 ani) spun că părinţii îi ajută cu bani pentru a-şi cumpăra mai repede lucruri pentru care strâng şi ei bani, iar 26% dintre tinerii adulţi (19-24 ani) au un job, însă 57% dintre tinerii din acest segment de vârstă încă primesc bani de la părinţi în mod regulat.

Cercetarea a fost realizată îmbinând metodologii cantitative şi calitative. Cercetarea cantitativă prezintă opiniile a 1.077 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 24 de ani, activi în mediul online. Acest eşantion probabilistic a fost extras în mod aleatoriu simplu din panelul 1424.ro, cel mai mare panel de tineri din online-ul românesc (peste 20.000 de utilizatori activi lunar). Perioada de culegere a datelor a fost 6 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014. Instrumentul de cercetare folosit a fost chestionarul structurat. Ajustarea eşantionului s-a realizat cu ajutorul ponderării post-stratificate (în celulă), în conformitate cu statisticile oficiale SATI. Ponderarea post-stratificată s-a realizat cu ajutorul variabilelor gen biologic şi vârstă.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...