PE: Cel puţin 10% din timpul de emisie al posturilor TV trebuie dedicat operelor independenţilor

Televiziunile trebuie să aloce cel puţin 10% din timpul lor de emisie sau 10% din bugetul lor de programe pentru opere europene create de producători europeni independenţi, potrivit unui raport votat joi în Comisia pentru Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 13:04
PE: Cel puţin 10% din timpul de emisie al posturilor TV trebuie dedicat operelor independenţilor

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, joi, în Comisia pentru Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European, a fost votat raportul referitor la evaluarea punerii în aplicare a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale, document pentru care europarlamentarul român Petru Luhan a fost raportor din partea Grupului PPE.

Acest document înseamnă, în fapt, „şanse mai mari pentru producţiile TV româneşti”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, Directiva serviciilor mass-media audiovizuale asigură condiţiile de piaţă unică şi securitate juridică pentru industria TV şi audiovizuală a Europei, creând condiţii de concurenţă echitabile la nivel internaţional, păstrând în acelaşi timp diversitatea culturală, protejând copiii şi consumatorii, asigurând pluralismul mijloacelor de comunicare în masă şi luptând împotriva urii rasiale şi religioase.

„Ca element de noutate, această Directivă prevede ca staţiile de emisie să aloce cel puţin 10% din timpul lor de emisie sau 10% din bugetul lor de programe pentru opere europene create de producători europeni independenţi de staţiile de emisie”, se spune în comunicat.

Documentul face trimitere şi la noile provocări din domeniul audiovizualului. „Dinamismul accelerat al evoluţiilor tehnologice are un impact enorm asupra pieţei serviciilor audiovizuale. Apariţia televiziunii «hibride» sau «conectate», care integrează elemente de internet şi Web 2.0 în receptoarele moderne de televiziune, marchează o nouă etapă în convergenţa internetului şi a televiziunii”, se spune în comunicat.

Potrivit comunicatului, Germania şi Italia dispun în prezent de „servicii operaţionale de televiziune conectată”, ele urmând a fi introduse în Franţa şi Regatul Unit. „Utilizarea televiziunii conectate rămâne limitată, în momentul de faţă. Deşi multe dintre televizoarele vândute în prezent pot fi conectate, doar 20% până la 30% sunt efectiv online. Pe măsură ce tot mai mulţi cetăţeni au acces la internetul de mare viteză, iar dispozitivele conectate şi conţinutul disponibil sunt tot mai numeroase, se poate preconiza că televiziunea conectată se va dezvolta rapid în următorii ani”, se spune în comunicat.

Astfel, Comisia Europeana analizează evoluţia pieţelor în contextul dezvoltării noilor servicii, precum şi efectele pe care acestea le au asupra pieţelor audiovizuale din UE, pe termen scurt şi pe termen lung. În urma acestei analize Comisia Europeană va stabili noi măsuri de reglementare.

„Am amendat acest act normativ, cerând ca următoarele aspecte să fie luate în calcul încă din faza lansării consultărilor publice de către Comisia Europeană, preconizate pentru începutul acestui an: standardizarea şi neutralitatea tehnologică, asigurarea condiţiilor de concurenţă echitabilă, evitarea promovării unei singure tehnologii sau platforme, personalizarea serviciilor, în special pentru persoanele cu dizabilităţi. Prin amendamentele mele am mai solicitat reglementarea securizării multi-cloud, protecţia copiilor şi a demnităţii umane”, spune Petru Luhan în comunicat.

„Pentru a evita discrepanţele între statele membre”, Petru Luhan a sugerat „standardizarea la nivel european a instituţiilor de reglementare în domeniul audiovizualului, întrucât aceasta ar crea premizele pentru dezvoltarea unei media cu un puternic caracter obiectiv”.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului, conform unui raport recent, numărul de creaţii europene difuzate în 2010 nu a crescut comparativ cu anul 2009. „Am propus un amendament prin care se va modifica modul de funcţionare a Observatorului European al Audiovizualului şi altfel ponderea creaţiilor europene în grila programelor TV va creşte semnificativ. Acest lucru va avea un impact pozitiv şi pentru producţiile româneşti, televiziunile fiind astfel obligate să promoveze creaţii autohtone”, se spune în comunicat.

În ceea ce priveşte protecţia minorilor, raportul Parlamentului European încurajează statele membre să elaboreze coduri de conduită, care să trateze problema comunicărilor comerciale audiovizuale inadecvate în timpul programelor pentru copii – în special comunicările legate de dulciuri şi băuturi care conţin zahăr şi produse alimentare cu conţinut ridicat de sare sau grăsimi.

„Pentru o mai bună protecţie a copiilor, am cerut efectuarea unui studiu comparativ la nivel european, cu accent pe analiza evoluţiei consumului de media al copiilor şi adolescenţilor”, a precizat Petru Luhan, membru în Comisia pentru Justiţie şi Afaceri Interne, raportor din partea Grupului PPE pentru raportul referitor la punerea în aplicare a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale.

Raportul va fi votat de plenul Parlamentului European în sesiunea plenară din luna aprilie, se mai spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Grupurile Volkswagen, BMW și Daimler se află în vârful clasamentului inovațiilor din industria auto, în timp ce trei ...