Pe urmele Kaufland și Lidl: polonezii de la Scallier deschid trei parcuri de retail anul acesta în România

Extinderile rețelelor Lidl și Kaufland pe plan local i-a determinat pe polonezii de la Scallier să vâneze terenuri în apropierea magazinelor pentru deschiderea de parcuri de retail. Compania și-a recrutat un director din cadrul Lidl și va deschide anul acesta primele parcuri în România.
Andrada Ghira - mar, 09 feb. 2021, 20:04
Pe urmele Kaufland și Lidl: polonezii de la Scallier deschid trei parcuri de retail anul acesta în România

Polonezii de la Scallier au anunțat în pandemie intrarea pe piața din România cu noi parcuri comerciale de mici dimensiuni în orașe unde spațiile moderne de retail lipsesc. Șase orașe au fost puse pe harta dezvoltării, de care se va ocupa un fost manager din cadrul Lidl România.

Polonezii au tatonat România înainte. „Am studiat piața timp de doi ani, am creat o echipă locală, am achiziționat terenuri pentru a construi parcurile comerciale Funshop Park. În ciuda pandemiei, programul merge așa cum a fost planificat”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Wojciech Jurga, Managing Partner la Scallier.

Primul parc care se va deschide anul acesta este cel de la Roșiori, urmat de cele din Focșani și Moșnița. Pentru acestea trei compania are autorizațiile. 

Parcurile de retail din Turda, Vaslui și Hunedoara sunt programate pentru deschidere în 2022. Investiția într-un parc de retail este cuprinsă între cinci și zece milioane de euro, potrivit informațiilor furnizate de companie la solicitarea ECONOMICA.NET

“Spații comerciale trebuie create acolo unde este retailul. Iar strategia pe care mulți o urmăresc  include dezvoltarea în România. Un exemplu în acest sens este Schwartz Group, proprietarul lanțurilor Lidl și Kaufland. Multe orașe nu dispun de spații comerciale moderne”, mai spune Jurga. Oficialul mai spune că a ales locații unde nu este, deocamdată, competiție și că regulile sunt simple: contează locația și cine a ajuns primul acolo să deschidă un business.

Șase noi parcuri comerciale 

În total, aproape 40.000 de mp de noi spații comerciale vor fi livrate de Scallier. Primul centru, cel de la Roșiori, are ca și ancoră un magazin Lidl, iar suprafața închiriabilă va fi de 6.500 de mp. Parcul comercial de la Moșnița, de lângă Timișoara, va avea ancore Penny și Lidl, și o suprafață închiriabilă de 10.600 de mp.

Lângă un Lidl se va construi și parcul din Hunedoara, care va avea 6.200 de mp. În Focșani, compania va construi spații comerciale de 5.000 de mp lângă un Lidl, iar cel de la Vaslui va fi construit lângă magazinul Kaufland și va avea o suprafață închiriabilă de aproape 10.000 de mp. Tot lângă un Kaufland va fi construit și parcul de la Turda.

Cel care se va ocupa de dezvoltarea centrelor Scallier pe plan local este Adrian Aleman, fost director de depozit al centrului logistic Lidl de la Lugoj și director regional de expansiune, cu 16 ani de experiență în domeniu.  

Mai multe spații pentru restaurante

Chiar dacă par la fel, piețele din Polonia și România sunt diferite. Cel puțin în privința preferințelor consumatorilor. Wojciech Jurga spune că în România a înregistrat o cerere mai mare pentru oferta gastronomică decât în Polonia. Lucru care nu a fost luat în calcul de la început. Când primele două proiecte se aflau în desfășurare, a apărut și această nevoie.

„Așa că am decis să includem nu doar spații de reail, ci și spații pentru agrement, zone de catering sau locuri de joacă pentru copii. Au existat și solicitări de spațiu pentru facilități medicale. Înainte de pandemie, am negociat chiar un contract cu un lanț de cinematografe. Din motive evidente, parteneriatul nu a fost finalizat. Acest lucru arată diferențele dintre piaţa poloneză și cea românească, precum și nivelul cererii de spații comerciale moderne”, mai spune oficialul Scallier. 

Extensii și parcuri de retail 

Unii dezvoltatori și-au amânat planurile de construcție a mallurilor, în schimb se merge pe dezvoltări mai mici. Astfel pe lângă extensiile unor malluri care vor fi deschide anul acesta, precum cei 25.000 de mp în Iulius Town sau cei 6.700 de mp în Ploiești Shopping City, 12 parcuri de retail se vor deschide anul acesta la nivel național, potrivit unui raport de piață al companiei de consultanță imobiliară CBRE. 

459.000 de mp de noi spații de retail erau în construcție la sfârșitul anului trecut. Aceștia urmează să fie livrați până la sfârșitul lui 2022, iar jumătate din acest stoc se va deschide anul acesta. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...