PE dă în judecată Consiliul UE pentru excluderea din negocierile reformei Schengen

Decizia Consiliului JAI de a schimba baza legală a noului mecanism de evaluare Schengen, eliminând astfel Parlamentul European (PE) din procesul decizional, ''dovedeşte o lipsă gravă de respect faţă de Parlamentul European ca instituţie centrală a UE şi o desconsiderare a principiului fundamental al liberei circulaţii în interiorul UE", iar în aceste condiţii ''PE se vede nevoit să dea în judecată Consiliul la Curtea Europeană de Justiţie", a anunţat joi seară eurodeputatul Ioan Enciu (S&D).
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 05:55
PE dă în judecată Consiliul UE pentru excluderea din negocierile reformei Schengen

Enciu este raportor al S&D asupra pachetului de reformă Schengen.

Într-o reacţie comună alături de liderul S&D, Hannes Swoboda, şi de vicepreşedinta S&D Sylvie Guillaume, Ioan Enciu a subliniat că „nu putem permite ca spaţiul Schengen să fie subjugat intereselor egoiste şi arbitrare ale statelor membre, întrucât acesta reprezintă o realizare fundamentală şi nenegociabilă a întregii Uniunii în ansamblul său”. El a adăugat, de asemenea, că Parlamentul European va invita reprezentanţii Consiliului UE să ia parte la o dezbatere săptămâna viitoare, la Strasbourg, pentru a da explicaţii în legătură cu această decizie, văzută de întreg Parlamentul European ca un afront direct la adresa sa.

„Parlamentul, alături de Comisie, vor fi nevoite să se adreseze Curţii Europene de Justiţie pentru a anula decizia Consiliului şi a repune în drepturi PE, în conformitate cu Tratatele”, a mai spus eurodeputatul român.

La rândul său, coordonatoarea grupului ALDE în Comisia de libertăţi civile (LIBE), Renate Weber, raportor privind reintroducerea controlului la frontierele interne Schengen în situaţii excepţionale, a apreciat că pentru controlul la frontierele interne este nevoie de încredere reciprocă deplină, ”aceeaşi încredere pe care Consiliul a refuzat-o astazi Parlamentului”.

Schengen-ul reprezintă o preocupare comună, care ar necesita implicarea activa a tuturor instituţiilor UE, dacă dorim să răspundă tuturor solicitărilor ce ar putea apărea. Nu are niciun sens ca acest mecanism să rămână interguvernamental din moment ce, aşa cum s-a dovedit în mai multe rânduri, acest lucru duce doar la blocaje. Luând în considerare acest ‘coup’ al Consiliului, Parlamentul a decis să sisteze negocierile şi să treacă la votul de confirmare”, a anunţat Weber.

Parlamentul European se află în proces de negociere cu Comisia Europeană şi Consiliul UE, în procedura de co-decizie, asupra raportului privind crearea unui mecanism de evaluare pentru Schengen (primul raport din pachetul de guvernanţă Schengen). Eurodeputaţii au decis să voteze cu privire la ambele rapoarte ale pachetului de guvernanta Schengen în 11 iunie, la Strasbourg, într-o şedinţă extraordinară a Comisiei LIBE.

”Toate temerile şi ingrijorările noastre tocmai s-au materializat. Prin adoptarea acestei decizii, Consiliul a trimis un semnal clar, anume că vor cauta orice scuză pentru a închide graniţele, aşa cum ne-au exclus astăzi. Nu putem accepta acest lucru. Contravine clar spiritului cooperării loiale între instituţii. Parlamentul va examina lansarea unei acţiuni legale împotriva Consiliului. Ar trebui chiar să luăm în considerare, în cazul în care Consiliul va continua cu o asemenea atitudine, suspendarea altor negocieri legislative aflate în desfăşurare”, a subliniat şi liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt.

Statele membre ale spaţiului Schengen au convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilităţii de a restabili, temporar, controalele la frontierele interne în caz de presiune migratorie incontrolabilă asupra uneia din frontierele lor externe, a anunţat preşedinţia daneză a Consiliului UE. Textul acordului prevede posibilitatea pentru statele membre Schengen să introducă din nou controale la frontierele lor naţionale ‘pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită timp de alte şase luni’ în cazul în care ‘controlul asupra unei frontiere externe a spaţiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...