Nota de plată, suportată de toţi românii pentru plata pensiilor de serviciu creşte la 3,86 miliarde de lei în primul semestru din 2018

Pensiile de serviciu au costat bugetul de stat 3,86 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2018, cu 19% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, reiese din datele comunicate exclusiv pentru Economica.net de către cele patru Case de Pensii care le administrează. Peste 148.000 de oameni au încasat în luna iunie pensie de serviciu, potrivit informaţiilor pe care Casele de Pensii le-au transmis pentru Economica. 
Cristina Şomănescu - Dum, 21 oct. 2018, 18:38
Nota de plată, suportată de toţi românii pentru plata pensiilor de serviciu creşte la 3,86 miliarde de lei în primul semestru din 2018

Nota de plată suportată de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale civililor: peste 404,8 milioane lei în primul semestru. 

Peste 9.000 de civili au luat pensie de serviciu în iunie 2018, iar printre ei se numără magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi grefieri. Pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat peste 404,8 milioane de lei în prima jumătate a anului 2018, cu peste 27% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, arată datele comunicate pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii.

Pensiile de serviciu ale civililor sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.
Pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

În prima jumătate a anului 2018, celor peste 9.000 de civili li s-ar fi cuvenit pensii de serviciu în valoare totală de peste 98 de milioane de lei, arată datele transmise exclusiv pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice. Aceştia sunt de fapt banii plătiţi în primul semestru din anul 2018 de la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor de serviciu ale civililor. Spunem că li s-ar fi cuvenit, pentru că doar aceştia sunt banii care le-au fost plătiţi meritocratic, în baza contribuţiei efective pe care pensionarii au avut-o la bugetul asigurărilor sociale, la fel ca cei mai mulţi români, pe parcursul carierei lor. Sumele totale primite la pensie de cei peste 9.000 de români depăşesc însă 502,84 milioane de lei în prima jumătate a anului 2018 şi sunt de peste cinci ori mai mari decât ar fi meritat să li se plătească, reiese din datele comunicate de CNPP, analizate de Economica.net.
De ce? Pentru că, pe lângă suma totală de 98 milioane de lei, care le-a fost plătită în prima jumătate a anului 2018, în baza contribuţiei virate la pensie, pensionarilor civili li s-au mai plătit, în total, de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, încă 404,8 milioane de lei, graţie legilor prin care şi-au creat aceste privilegii.

Citeşte şi: Pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat peste 404 milioane de lei în primul semestru, cu 27% mai mult decât în 2017

Nota de plată pentru pensiile de serviciu ale militarilor: 3,45 miliarde lei în primul semestru. 

Aproape 139.300 de persoane au încasat pensie de serviciu militară în iunie 2018. În prima jumătate a anului 2018 am plătit de la bugetul de stat 3,45 miliarde de lei pentru pensiile de serviciu militare, reiese din informaţiile pe care cele trei Case de Pensii Sectoriale care le administrează le-au comunicat pentru Economica.net.

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciilor Secrete din ţara noastră se plătesc doar din bugetul de stat, în acord cu reglementările Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Concret, cât am plătit pentru pensiile de serviciu din Apărare, MAI şi SRI

Pensiile de serviciu din Apărare au costat bugetul de stat peste 1,48 miliarde de lei brut în primul semestru din anul 2018, cu 8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, reiese din datele pe care Casa de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale le-a comunicat pentru Economica.net.

  • Aproape 64.400 de persoane au încasat pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a MApN, au spus oficialii instituţiei pentru Economica.net.

Pensiile de serviciu din MAI au costat bugetul de stat 1,66 de miliarde de lei în primul semestru din 2018, cu peste 29% mai mult decât în prima jumătate a anului 2017, reiese din informaţiile comunicate exclusiv pentru Economica.net de către Casa de Pensii Sectorială a MAI.

  • Peste 64.600 de poliţişti, jandarmi, pompieri ISU, dar şi alţi profesionişti care aparţin Ministerului de Interne au încasat pensie de serviciu în luna iunie 2018. Informaţia a fost comunicată exclusiv pentru Economica.net de către oficialii Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne care administrează şi plăteşte pensiile profesioniştilor din MAI.

Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI au costat bugetul de stat 312 milioane de lei în primul semestru din 2018, cu aproape 14% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, reiese din datele comunicate de SRI pentru Economica.net. Suma include plăţile restante acordate pensionarilor în baza articolelor 109 şi 110 din Legea nr. 223/2015, ne-au spus oficialii SRI.

  • Pensiile românilor care au lucrat în SRI sunt administrate de Casa de Pensii Sectorială a SRI. Aproape 10.300 de români au încasat în iunie 2018 pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a SRI. Spre comparaţie, în iunie 2017 am avut aproape 9.200 de pensionari plătiţi de Casa de Pensii Sectorială a SRI, au comunicat pentru Economica.net oficialii SRI.

Citeşte şi: Pensiile de serviciu din Apărare, MAI şi Serviciile Secrete au costat peste 3,45 miliarde lei în prima jumătate din 2018. Toţi românii le-au plătit

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor și funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Pentru profesioniştii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul. Pensia netă a militarilor nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din MAI, MApN şi Serviciile Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

· au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
· au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din weekend efectuat de Iran, a anunţat un oficial israelian, potrivit Reuters....
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a ...
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai ...
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care ...