Pensiile militarilor diminuate prin ordonanţa 1/2011 revin din 1 octombrie la cuantumul anterior

Pensiile militarilor care au fost diminuate prin Ordonanţa 1/2011 revin la cuantumul calculat pentru decembrie 2010 începând cu 1 octombrie, a decis marţi plenul Camerei Deputaţilor prin adoptarea propunerii legislative privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 13:52
Pensiile militarilor diminuate prin ordonanţa 1/2011 revin din 1 octombrie la cuantumul anterior

În expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PNL şi PSD se arată că pentru integrarea în sistemul unitar de pensii publice, pensiile beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională prin OUG 1/2011 au fost calculate înmulţind punctajul mediu anual corespunzător veniturilor realizate cu valoarea punctului de pensie.

„Din cauza distrugerii arhivelor sau deteriorării acestora în timp, documentele necesare dovedirii în totalitate a veniturilor pentru calculul pensiei nu au putut fi obţinute în timpul prevăzut de ordonanţă. Pentru un număr însemnat de persoane care, din motive independente de voinţa lor, nu au putut dovedi veniturile în termenul legal, pensiile acestora s-au diminuat faţă de cel obţinut legal în baza legislaţiei anterioare”, se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

Potrivit iniţiatorilor, actul normativ înlătură inechităţile dintre beneficiarii ale căror venituri realizate au fost identificate şi cei cărora nu li s-au putut identifica veniturile şi menţine cuantumul pensiei avut înaintea recalculării, pentru beneficiarii ale căror pensii s-au diminuat.

Casa de pensii sectorială va opera din oficiu sau la cerere modificările care se impun, prin decizie de revizuire.

Sumele rezultate prin aplicarea acestui act normativ se plătesc în cadrul termenului general de prescripţie, calculate de la data constatării diferenţelor, fără a se mai recupera sumele din perioada precedentă a acestei date, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii în acest sens.

Deputatul PNL George Scutaru, vicepreşedinte al Comisiei de apărare, a precizat că „pentru 18.400 de militari pensionari din MApN, MAI şi serviciile secrete care au servit drapelul ţării se face dreptate”.

„Demonstrăm şi astăzi că USL îşi menţine o promisiune electorală făcută celor care ne-au ales”, a mai spus Scutaru.

Viceliderul grupului deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a precizat că s-a obţinut, împreună cu colegii săi, de la acest vot nu pentru că ar fi împotriva revenirii pensiilor militarilor la cuantumul anterior ci pentru că nu au fost convinşi că prin actul normativ adoptat „se face dreptate până la capăt”.

„Dumneavoastră aţi crescut pensiile pentru cei 18.000 de militari, noi am crescut pentru restul, pentru diferenţa până la cei 70.000, pensiile celor care nu au făcut parte din nomenclatura comunistă şi care nu au avut pensiile nesimţite”, a spus Tinel Gheorghe.

Propunerea legislativă după ce a fost adoptat de Camera Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz, va fi trimisă preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare. A

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Apelul narcotraficantului mexican Joaquin Guzman (foto), alias El Chapo, condamnat în iulie 2019 la New York la închisoare ...
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a adresat, marţi seara, un nou apel Guvernului pentru susţinere financiară, în ...