Pensiile spaniolilor, tot mai aproape de a fi afectate de măsurile de austeritate

După două săptămâni de concediu, premierul spaniol se întoarce iarăși la Palatul Moncloa, pentru a-și relua activitatea și a se confrunta cu aceleaşi probleme: somaj, recesiunea economică, perspectiva unei noi intervenții financiare sau amenințarea mișcărilor sindicale.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 06:58
Pensiile spaniolilor, tot mai aproape de a fi afectate de măsurile de austeritate

Mă rog, nu este ușor de întocmit o listă exhsustitvă, pentru că Mariano Rajoy are foarte multe fronturi deschise și îl mai așteaptă multe bătălii, iar pentru el războiul crizei economice abia a început.

Doar prima de risc se pare ca i-a dat un scurt răgaz premierului, coborând în ultimile două săptămâni cu aproape 25%, datorită încrederii că solvabilitatea Spaniei va spori odata cu solicitarea unui nou plan de sprijin financiar, plan care devine pe zi ce trece tot mai probabil, dar pe care Mariano Rajoy îl tot amână încercând să evite costul politic pe care l-ar presupune.

Din gestiunea crizei grecesti premierul spaniol a învățat câte ceva și abordează această temă cu foarte multă circumspecție. Având deja certitudinea ca nu va putea evita o a doua intervenției financiară, el încearcă să anticipeze exigențele în materie de austeritate care ar însoți-o și taie fără milă în cheltuielile bugetare, pentru a nu proiecta în cele din urmă imaginea unui guvern care își pierde suveranitatea în schimbul sprijinului financiar.

După ample și succesive rectificări bugetare care au implicat dureroase reforme în sănătate, invățământ, sau protecție sociala, după ce au fost reduse salariile bugetarilor și a fost mărit TVA-ul, autoritățile de la Madrid au pus acum gând rău pensiilor, scrie RFI Romania

Conform declarațiilor unui membru al executivului, dezvăluite astăzi de cotidianul El Pais, „singura cheltuială bugetară, pe care nu am rectifiat-o încă, este cea din sistemul pensiilor”, iar în continuare articolul reamintește cuvintele premierulu care asigura cu câteva luni în urmă că , „asta ar fi ultima linie roşie pe care o vom atinge”, dar de asemenea jurnalistul atrăgea atenția că ” este cel mai important efort bugetar, care implică cheltuieli de peste 115 miliarde euro (…) și în același timp este calul de bataie al autorităților comunitare, care consideră că pensiile au devenit deja niște cheltuieli exagerate în raport cu speranța de viață in Spania care a crescut simțitor în ultimul timp, iar în acest ritm pensiile ar putea duce la creșterea datoriei publice cu peste 30% din Produsul Intern Brut.

Conform aceluiași articol din El Pais, Rajoy are de gand sa ia măsuri în acest sens și să coreleze micșoararea cuantumului pensiilor sau măcar congelarea acestora cu creșterea vârstei de pensionare la 67 de ani și impiedicarea pensionărilor anticipate.

Executivul de la Madrid si-a reluat activitatea și la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc următoarea ședință de guvern, de la care se așteaptă clarificarea acestor probleme, precum si detalii legate de perspectiva noului plan de intervenție financiară, care se pare că va fi negociat în urmatoarea intunire a Ecofin-ului, de la mijlocu lunii sptembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...